Makówki śląskie • przepis • składniki • przygotowanie
Słodkie i aromatyczne danie na bazie mielonego maku. Wyjątkowy przysmak goszczący nie tylko na śląskich stołach.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
POTRAWĘ PRZYGOTOWUJEMY DZIEŃ
przed podaniem.
PRZYGOTOWANIE SUCHY MAK
parzymy w mleku lub w wodzie, następnie mielemy go trzykrotnie na masę makową (możemy użyć gotowej masy makowej).
MIGDAŁY I ORZECHY
włoskie (mogą też być laskowe) kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika (180°C – termoobieg) – zapiekamy na jasnozłoty kolor (nie można ich przypalić).
W GARNKU PODGRZEWAMY
1l mleka, dodajemy 2 łyżki masła, rodzynki i 2 łyżki miodu. MIESZAMY.
W MIĘDZYCZASIE WYJMUJEMY
orzechy i migdały z piekarnika.
CZEKAMY, AŻ MLEKO
się zagotuje, następnie dodajemy masę makową, całość mieszamy i delikatnie zagotowujemy.
DODAJEMY KANDYZOWANĄ SKÓRKĘ
pomarańczową i wiórki kokosowe, całość często mieszamy.
PRZESTUDZONE ORZECHY I
migdały (niewielką ilość migdałów pozostawiamy do dekoracji) siekamy i rozkruszamy, następnie wrzucamy do garnka z gęstą już masą, mieszamy.
MASĘ MAKOWĄ DOPRAWIAMY
niewielką ilością skórki ze sparzonej pomarańczy i sokiem z połowy pomarańczy.
GDY ZAWARTOŚĆ GARNKA
się delikatnie zagotuje, zdejmujemy garnek z ognia.
W MISCE UKŁADAMY
na przemian masę makową (masa makowa musi być gorąca) i chałkę pokrojoną w plastry o grubości ok.
1 CM, KTÓRĄ
nasączamy rumem za pomocą łyżki (cała powierzchnia masy makowej powinna być pokryta chałką, warstwy masy makowej muszą mieć tę samą grubość co warstwy chałki).
OSTATNIĄ WARSTWĄ POWINNA
być warstwa maku.
DEKORUJEMY MIGDAŁAMI W
całości, skórką pomarańczową i wiórkami kokosowymi.
STUDZIMY, NASTĘPNIE WKŁADAMY
do lodówki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4464,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
372,1 kcal
Tłuszcz
22 g
Węglowodany
31,3 g
Błonnik
5,7 g
Białko
11,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cukiniowe pizze
Oryginalna przekąska z grilla: plastry cukinii przyozdobione pieczarkami, pomidorem, salami i roztopionym serem.

Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone
Kremowe risotto z mięsem indyka, orzeźwiającą cytryną i serkiem mascarpone według pomysłu Okrasy!

Włoskie pierożki balanzoni
Rozsmakuj się we włoskich pierożkach balanzoni. Delikatne ciasto, farsz z mortadelą i pistacjami, aromatyczna oliwa i ser pecorino romano to wyjątkowo pyszne połączenie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ryż z truskawkami
Ryż z truskawkami to deser, który wzbudza wiele nostalgicznych wspomnień z dzieciństwa. Ten prosty, domowy deser kryje w sobie bogactwo smaków i kolorów, którym trudno się oprzeć. W jaki sposób zrobić idealny ryż z truskawkami? Odkryj nasz sposób na ten przysmak!

Muffinki bananowe z czekoladą
Smakowite, wilgotne muffiny, pełne bananów i czekolady sprawdzą się na każdym przyjęciu – będą smakować dzieciom i dorosłym!

Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze
Idealny zestaw na obiad, który trafi do twoich ulubionych dań! Wypróbuj koniecznie ten przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto tulipan
Efektowne i od lat zdobywające uznanie gości. Ciasto tulipan warto przygotować na szczególną okazję, na przykład na sylwestra. Z przepisem Pawła na pewno Ci się uda!

Potrawka z kurczaka z pieczarkami i oliwkami
Potrawka z kurczaka może smakować i wyglądać wyjątkowo. A wszystko za sprawą kompozycji przypraw z lekką nutą azjatycką i dodatku świeżych warzyw!

Gulasz z jelenia w warzywach
Przygotuj pyszny gulasz z mięsa jelenia w duszonych warzywach! Świetny pomysł na udany obiad!