Mrowisko z makiem, rodzynkami i miodem • przepis • składniki • przygotowanie
Niezwykle delikatny i chrupiący przysmak z Podlasia! Ułóż chrusty w kształt mrowiska, posyp rodzynkami i makiem i polej miodem. Goście będą zaskoczeni!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO
Mąkę, sól, cukier puder, miękkie masło i żółtka przekładamy do misy robota kuchennego. Dodajemy 2 łyżki śmietany. Całość miksujemy do momentu połączenia wszystkich składników. W trakcie miksowania dodajemy kolejne 2 łyżki śmietany.
NAPOWIETRZAMY CIASTO
Ciasto przekładamy na blat lub deskę oprószone mąką. Wyrabiamy przez chwilę w dłoniach. Uderzamy ciasto wałkiem w celu dobrego napowietrzenia. Co jakiś czas składamy je w kulę i ponownie uderzamy. Czynność powtarzamy łącznie przez ok. 10 minut. Napowietrzone ciasto zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 15 minut.
ROZWAŁKOWUJEMY I KROIMY CIASTO
Odrobiną mąki oprószamy ponownie blat lub deskę. Przekładamy na nią wyjęte z folii ciasto, które kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy plaster rozwałkowujemy na podłużne kawałki przy użyciu wałka do ciasta lub maszynki do makaronu.
SMAŻYMY CHRUSTY
Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni. Kawałki ciasta wrzucamy na patelnię, gdy będzie już mocno rozgrzany. Smażymy z obu stron do momentu zarumienienia.
UKŁADAMY MROWISKO
Odrobinę miodu wylewamy na paterę do ciasta. Większe chrusty układamy dookoła na paterze. Polewamy odrobiną miodu i posypujemy szczyptą maku i garścią rodzynek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
14257,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
2376,2 kcal
Tłuszcz
228,4 g
Węglowodany
69,8 g
Błonnik
19,1 g
Białko
19,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańska fasolka po bretońsku
Wegańska odsłona dobrze znanego dania! Przygotuj pyszną fasolkę po bretońsku, doprawioną aromatycznymi przyprawami. Świetna alternatywa wobec klasyki!

Kotleciki szu szu
Kotleciki szu szu z kurczaka to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad. Delikatne mięso kurczaka w aromatycznej i nietypowej panierce sprawia, że danie to jest świetną alternatywą dla klasycznego schabowego, nuggetsów czy innego rodzaju kotletów. Idealne zarówno na rodzinny obiad, jak i na przyjęcie ze znajomymi. Jak zrobić te pyszne kotleciki? Odkryj nasz przepis!

Drożdżowe paluchy z serem – przepis
Smakowity pomysł na drożdżówkę! Pachnące ciasto z masą serową i lukrem sprawdzi się jako słodka przekąska lub śniadanie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczeń à la Orloff
Pieczeń a'la Orloff to smakowita oprawa dla pozornie zwykłego schabu w formie pysznej serowej pierzynki.

Sylwestrowe przekąski Krzysztofa Ibisza
Sięgnij po szybkie i łatwe w wykonaniu przekąski Krzysztofa Ibisza na pyszną tortillę, frittatę i łódeczki z selera naciowego!

Chili z indykiem
Gulasz w orientalnym stylu? Spróbuj chili z mnóstwem warzyw, mięsem z indyka i jogurtem kolendrowym!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowany łosoś z salsą z awokado
Delikatne mięso z łososia podane z kawałkami dojrzałego awokado, cebuli i świeżą kolendrą nadającą wyjątkowy aromat.

Gęś faszerowana jabłkami z goździkami i cynamonem
Klasyczna, długo pieczona i nadziewana jabłkami gęś to świetny pomysł na obiad na wyjątkową okazję. Przekonaj się, że chociaż trzeba na nią trochę poczekać, gęś wcale nie jest trudna w przygotowaniu!

Sos aioli
części Europy. Połączenie czosnku z oliwą tworzy niezapomniany smak, który podbił serca