Musaka grecka • przepis • składniki • przygotowanie
Kochasz greckie smaki? Zatem typowa dla tej kuchni zapiekanka w naszej wersji także będzie Ci smakować.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
i ręcznik papierowy.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
180°C (termoobieg).
BAKŁAŻANY I CUKINIE
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
BAKŁAŻANA MYJEMY, KROIMY
wzdłuż w plastry o grubości ok.
1 CM SOLIMY
i smażymy z obu stron.
USMAŻONE KAWAŁKI BAKŁAŻANA
odsączamy na ręczniku papierowym.
W TEN SAM
sposób kroimy i smażymy plastry cukinii.
SOS POMIDOROWY W
garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekane cebule i smażymy je do zeszklenia. MIESZAMY.
DODAJEMY 1 KG
mięsa mielonego, mieszamy drewnianą łyżką.
DO PODSMAŻONEGO MIĘSA
dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, następnie dodajemy czerwone wino i szczyptę cynamonu. MIESZAMY.
ZMNIEJSZAMY OGIEŃ I
gotujemy jeszcze przez mniej więcej 20 minut.
NA SAM KONIEC
gotowania doprawiamy pieprzem i solą. MIESZAMY.
SOS BESZAMELOWY W
garnku na wolnym ogniu rozpuszczamy 120 g masła, dodajemy do niego 100 g mąki, prażymy mąkę z masłem przez 2 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką.
STOPNIOWO DODAJEMY 600
ml mleka, całość mieszamy za pomocą trzepaczki.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem, następnie dodajemy 2 szczypty gałki muszkatołowej i żółtka.
MIESZAMY I ODSTAWIAMY
(możemy na koniec doprawić jeszcze szczyptą gałki muszkatołowej i solą do smaku).
PLASTRY BAKŁAŻANA UKŁADAMY
na dnie naczynia żaroodpornego, na bakłażanie układamy plastry cukinii, następnie wykładamy mięso z sosem pomidorowym.
CAŁOŚĆ ZAKRYWAMY SOSEM
beszamelowym, górę posypujemy pokruszonym serem typu greckiego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 45 minut (musakę możemy zapiekać nawet 60 minut).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5585,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1396,4 kcal
Tłuszcz
96 g
Węglowodany
59,3 g
Błonnik
9,1 g
Białko
73,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kuskus z duszoną sałatą i kremem czosnkowym
Sałata rzymska smakuje wyśmienicie z nutą pomarańczy. Przygotuj ją z aromatycznym kuskusem i kremem czosnkowym.

Tarta z kremem chałwowym
Kruche ciasto wypełnione jogurtem greckim, chałwą, miodem i pistacjami, to smak, który Cię urzeknie. Jesteś miłośnikiem chałwy? Koniecznie wypróbuj to połączenie!

Zupa gyros
Aromatyczna zupa pełna warzyw, mięsa i sera feta. Świetnie sprawdzi się w chłodniejszy wieczór. Sprawdź jak prosto ją zrobić!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zrazy z szynki wieprzowej w sosie musztardowym
Przepyszne mięsno-warzywne danie z aromatycznym sosem, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Tarta z morelami i kremem lawendowym
Zobacz, jak łatwo przygotować słodką tartę z morelami. To doskonały deser na zakończenie każdego dnia.

Faszerowana papryka z serem halloumi
Planujesz obiad lub przyjęcie w greckim stylu? Przygotuj faszerowaną paprykę z serem halloumi i mnóstwem innych smacznych dodatków!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Puszyste pianki w czekoladzie
Poznaj przepis na puszyste pianki w czekoladzie – z mocnym espresso i aromatyczną wanilią!

Babka z niespodzianką
Niezwykle urocza babka pokryta marcepanem i słodkimi dekoracjami, która skrywa w swoim wnętrzu niespodziankę! Skuś się na jej przygotowanie i niech w Wielkanoc zaskoczy nie tylko najmłodszych.

Sorbet z czarnej porzeczki z melisą cytrynową
Pyszne lodowe orzeźwienie na gorące dni: soczysty kolor i smak owocowego sorbetu połączony z delikatną nutą cytrynową.