Odwrócona zielona tarta • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne zielone warzywa zamknięte w cieście francuskim! Dodatek sera camembert dodaje charakteru. Spróbuj!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SPARZAMY BROKUŁY
Brokuły dzielimy na małe różyczki. Sparzamy je we wrzącej wodzie ok. 1 minuty, a następnie przekładamy do miski z zimną wodą i kostkami lodu.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Cukinię kroimy w kostkę (2 x 2 cm). Groszek sparzamy wrzątkiem i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cukinię, groszek i brokuły. Doprawiamy pieprzem i posiekanymi listkami bazylii.
PRZYGOTOWUJEMY TARTĘ
Przesmażamy chwilę, przekładamy na ceramiczną formę do tarty i odstawiamy do wystudzenia. Ser kroimy w plasterki i wykładamy na warzywa. Warzywa przykrywamy krążkiem ciasta francuskiego (krążek powinien być nieco większy niż forma). Delikatnie nacinamy ciasto. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekamy przez 20 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1658,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
414,5 kcal
Tłuszcz
24,5 g
Węglowodany
35,7 g
Błonnik
13,4 g
Białko
13,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową
Czekoladowy krem, skryty pod warstwą skarmelizowanego cukru – to wariacja na temat francuskiego creme brulée!

Ciastka z grzybami
Delikatne i chrupiące ciastka, wypełnione pysznym farszem grzybowym to pomysł na przekąskę, która sprawdzi się nie tylko na święta. Spróbuj koniecznie!

Klasyczny francuski winegret
Jak przygotować klasyczny sos winegret? Zerknij na przepis DJ i zobacz, jakie to proste! Dzięki niemu Twoje sałatki nabiorą wyjątkowego smaku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kulebiak z łososiem
Kulebiak wcale nie musi być z kapustą. Decydując się na łososia też stworzysz wspaniałe danie. Wypróbuj nasz przepis.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Tradycyjna polska zupa z ręcznie lepionymi uszkami z delikatnego ciasta. Pyszny smak świąt, który możesz mieć na co dzień.

Greckie kotleciki nadziewane fetą
Kotlety mielone inaczej? A może tym razem po grecku? Wypróbuj przepis Karola na tradycyjne bifteki z serem feta podane z lekką i świeżą sałatką orzo!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Przekąski z tortilli: roladki z tortilli z krewetkowym ceviche
Na raz, na mniejszy głód, na wspólne kibicowanie – tortille wg przepisu Karola podane razem z dwoma rodzajami pysznej salsy sprawdzą się świetnie w roli meczowych przekąsek. Spróbuj!

Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
Marchewki z ciasta francuskiego, wypełnione przepysznym nadzieniem z serka śmietankowego i wędzonego łososia. To niespotykany pomysł na przekąskę na Wielkanoc i nie tylko!

Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
Lubisz szparagi i zupy? Polubisz ten przepis! Przygotuj krem z zielonych szparagów z chrupiącym dodatkiem: paluszkami grissini owiniętymi szynką długo dojrzewającą.