Oliwa bazyliowa • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczną oliwę z bazylią możesz przygotować samodzielnie. Zobacz, jak!

Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Listki bazylii obrywamy, myjemy i bardzo dokładnie osuszamy. Limonkę sparzamy, wycieramy do sucha, skórkę obieramy obieraczką do warzyw tak, aby otrzymać cienkie, szerokie paski. Papryczki chili myjemy, dobrze osuszamy i każdą raz nacinamy.
ZALEWAMY PRZYGOTOWANE SKŁADNIKI OLIWĄ
Wszystkie składniki przekładamy do naczynia z szerokim otworem. Dolewamy taką ilość oliwy, aby wszystkie składniki były przykryte. Naczynie zamykamy i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na 3 dni do przegryzienia się smaków.
PRZELEWAMY OLIWĘ PRZEZ SITO
Oliwę przelewamy przez sito, bazylię dobrze odciskamy. Następnie oliwę przelewamy do czystej, suchej butelki. Wykorzystujemy do sosów sałatkowych, do skropienia crostini i duszenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1732 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
86,6 kcal
Tłuszcz
9,6 g
Węglowodany
0,5 g
Błonnik
0 g
Białko
0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tortilla sandwich z TikToka
Ta tortilla jest nadziana najlepszymi dodatkami! Sprawdź, jak ich połączenie smakuje po zapieczeniu tej niezwykle prostej kanapki, którą przygotujesz w błyskawicznym tempie!

Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki
Przygotuj pyszny mus jabłkowy, który pasuje do wielu ciast. Aromatyczny, zdrowy i zawsze pod ręką!

Faszerowane pieczarki z sosem tatarskim
Szpinakowy farsz z gorgonzolą, chrupiące pieczarki i sos tatarski – oto składniki idealnej przekąski, którą przygotujesz według przepisu Karola!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sos hamburgerowy
Sos hamburgerowy to obowiązkowy element każdego dobrego burgera, który podkreśla smak mięsa i nadaje całości wyjątkowego charakteru. Taki sos doskonale pasuje także do frytek czy kanapek. Przygotuj domowy sos hamburgerowy wraz z nami!

Wytrawne dutch baby z jajkiem w koszulce
Klasyczny pofalowany pieczony naleśnik, czyli dutch baby, w wersji wytrawnej! Do tego delikatne jajko w koszulce, aromatyczna szynka szwarcwaldzka i idealne śniadanie gotowe.

Focaccia z airfryera
Focaccia z airfryera to chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku pieczywo we włoskim stylu, które zachwyci każdego, kto go spróbuje.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tatar z łososia
Oryginalny pomysł na wędzonego łososia – delikatny tatar podany z marynowanymi grzybkami, chrzanem i sosem sojowym.

Żurek chrzanowy z kiełbasą
Wielkanocne śniadanie smakuje najlepiej, kiedy rozpoczyna je domowy żurek z suszonymi grzybami i śląską kiełbasą.

Szybkie tosty z grzybami
Tosty to doskonały pomysł na szybkie śniadanie. A te z pieczarkami, pomidorami i bazylią jeszcze dodatkowo pysznie smakują.