Panforte • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjny deser we włoskim stylu! Bogate w bakalie, charakterystyczne ciasto przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRAŻYMY MIGDAŁY I ORZECHY
Migdały i orzechy laskowe prażymy w piekarniku na blaszce przez 10-12 minut w 190°C (termoobieg).
ŁĄCZYMY SYPKIE SKŁADNIKI Z
ORZECHAMI, MIGDAŁAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ: W dużej misce mieszamy pokrojone w grubsza kostkę figi i daktyle, skórę otartą z pomarańczy, orzechy, przesiane kakao, przesianą mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową oraz imbir.
ZAGOTOWUJEMY MIÓD Z CUKREM
W małym garnku doprowadzamy do zagotowania miodu z cukrem (gotujemy około 10 sekund). Zalewamy miodem suche składniki. Energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje.
PIECZEMY PANFORTE
Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w temperaturze 155°C. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy plasterkami fig lub daktyli. Najlepiej smakuje podane w cienkich plastrach.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3497 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
349,7 kcal
Tłuszcz
14,5 g
Węglowodany
54,7 g
Błonnik
6,8 g
Białko
6,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Faszerowany bakłażan po włosku
Wystarczą dwa dorodne bakłażany i trochę mięsa, by na Twój stół wpłynęły pyszne, faszerowane łódeczki.

Wegańskie klopsy warzywne
Udany początek dobrej tortilli, dania z makaronem czy zupy zaczyna się od przygotowania tych wegańskich klopsów warzywnych. Spróbuj i jedz je tak, jak lubisz!

Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta
Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta, czyli wyjątkowy makaron inspirowany składnikami popularnymi na słonecznej Sycylii. Sprawdź, jak prosto przygotować danie, które zachwyci każdego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowo-kawowym
Wykwintne danie czerpiące z tradycji kuchni polskiej. Jego smak zachwyca najbardziej wymagające podniebienia.

Grillowane szaszłyki ze sznycli z ziemniakami
Kruche kawałki sznycla z szynki zanurzone w pysznej marynacie, grillowane w towarzystwie ziemniaków i kawałków pora.

Gyros z kurczaka w picie
Łatwe danie w greckim, świeżym stylu! Gyros z kurczaka w picie z dodatkiem sosu tzatziki i ze świeżymi warzywami przeniesie Cię w słoneczny śródziemnomorski klimat!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka z makaronem i kabanosami
Ugotowany makaron w połączeniu z warzywami i kabanosami staje się wyśmienitą zapiekanką! Oczywiście z dużą ilością sera!

Sorbet arbuzowy
Arbuz orzeźwia podwójnie, gdy podasz go na zimno – na przykład w formie pysznego sorbetu według przepisu Pawła Małeckiego!

Wegański green bowl
Miska wypełniona warzywami to świetny pomysł na to, by uzupełnić swoją dietę o cenne składniki. Wypróbuj przepis Karola i wgryź się w pożywny posiłek, który przygotujesz w niecałe pół godziny!