Pieczona cukinia z dressingiem z pepperoni • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis na sałatkę z pieczonej cukinii z ostrym dressingiem, pomarańczami, oliwkami i serem feta!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY CUKINIĘ
Cukinie oczyszczamy i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Smażymy porcjami na niewielkiej ilości gorącego oleju przez ok. 4 minuty z każdej strony do zarumienienia, odrobinę solimy. W międzyczasie czosnek obieramy, wyciskamy przez praskę i dodajemy pod koniec smażenia cukinii, smażymy przez chwilę razem. Wszystko przekładamy na talerz.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Papryczki pepperoni osączamy z marynaty i siekamy. Mieszamy z octem i miodem, doprawiamy do smaku i tak przygotowanym dressingiem polewamy cukinię. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki. Pomarańczę obieramy tak, aby usunąć również białą, wewnętrzną skórkę. Z błonek wycinamy filety pomarańczy. Oliwki osączamy. Fetę kruszymy. Wszystkie składniki rozkładamy na cukinii. Podajemy z chlebem pita lub bagietką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
920,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
230,2 kcal
Tłuszcz
16,3 g
Węglowodany
16,4 g
Błonnik
6,8 g
Białko
6,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Roladki z kurczaka ze szpinakiem
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem feta to danie, które łączy w sobie delikatne i soczyste mięso z intensywnym smakiem sera feta i świeżością szpinaku. Ta pyszna kombinacja wprost rozpływa się w ustach, o ile zostanie przygotowana w poprawny sposób. Jak zrobić wyśmienite roladki drobiowe z nadzieniem szpinakowym i serem? Poznaj nasz sposób!

Trio sosów do grilla
Trzy sosy, które idealnie sprawdzą się na każdym spotkaniu przy grillu i z każdą potrawą. Przekonaj się, jak łatwo je przygotować.

Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana
Plastry mięsa w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych, a do tego pyszna sałatka. Proste, lekkie i pełne smaku danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto drożdżowe z borówkami
Klasyczne ciasto drożdżowe ze świeżymi borówkami i kruszonką z dodatkiem mąki migdałowej. Wypróbuj ten przepis i ciesz się słodkim smakiem polskiego lata!

Philly cheesesteak - kanapka z Filadelfii
Philly cheesesteak to klasyczna amerykańska kanapka pochodząca z Filadelfii, która zachwyca prostotą i wyjątkowym smakiem. Soczyste mięso, ciągnący się ser i mięciutka bułka — czy to nie brzmi wspaniale? Daj się zauroczyć i spróbuj Philly cheesesteak naszego autorstwa!

Kluski z kaszy manny ze skwarkami
Wyjątkowe kluski z kaszy manny z parmezanem, okraszone aromatycznymi skwarkami. Koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się pysznym lunchem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Batony cytrynowe na orkiszowym spodzie
Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszne batony cytrynowe na orkiszowym spodzie słodzone miodem!

Kłos z ciasta francuskiego
Chrupiący i pełen przepysznych dodatków kłos z ciasta francuskiego z burratą, gotowaną szynką z truflami, oprószony parmezanem. To świetny pomysł na niejedną imprezę!

Fondue serowe
Fondue to prawdziwy rytuał! Przygotuj go w wersji wytrawnej – wino, sery i doskonałe dodatki. To prawdziwa uczta dla Twoich kubków smakowych!