Pieczone jabłka z bakaliami • przepis • składniki • przygotowanie
Idealny deser na chłodniejsze wieczory – pieczone jabłka z aromatycznym farszem z bakalii i musli owsianego. Przepis Karola bez dodatku cukru!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty sok. Orzechy włoskie i pistacje delikatnie kruszymy lub grubo siekamy. Morele, daktyle, imbir siekamy. Banana kroimy w kostkę. Orzechy i owoce dodajemy do masła. Doprawiamy cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami. Zagotowujemy. Farsz ściągamy z ognia i dodajemy musli. Mieszamy.
FASZERUJEMY JABŁKA
Z jabłek ścinamy górę, środek wydrążamy. Faszerujemy jabłka i przykrywamy odciętą częścią.
PIECZEMY JABŁKA
Jabłka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wlewamy na blachę odrobinę wody. Blachę z jabłkami wkładamy na 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1978,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
329,8 kcal
Tłuszcz
14,3 g
Węglowodany
53,3 g
Błonnik
4,3 g
Białko
4,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto królewiec
Ciasto królewiec, znany także jako miodownik, to deser o niezwykłym aromacie, który łączy delikatne warstwy biszkoptu i miodowego ciasta z puszystą, kremową masą i polewą z ciemnej czekolady. To ciasto, które podbije serca wszystkich biesiadników! Przygotuj to świąteczne ciasto wraz z nami!

Cassata alla Siciliana
Deser inspirowany słynnym torcikiem sycylijskim. Biszkopt z ricottą, jogurtem, śmietanką i bakaliami smakuje wybornie.

Zupa parmezan pasta
Parmezan pasta to gęsta, sycąca zupa, którą pokochają miłośnicy makaronu. Dodatek sera grana padano dodaje jej wyjątkowego smaku i aromatu. Zobacz, jak szybko ją przygotujesz!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczone ziemniaki z airfryera z serkiem czosnkowym, serem mimolette i szczypiorkiem
Pieczone ziemniaki z airfryera, wypełnione aromatycznym serkiem czosnkowym i posypane startym serem mimolette, to prosta, ale efektowna przekąska lub dodatek do obiadu, który zachwyci chrupiącą skórką i kremowym wnętrzem.

Ciasteczkowy deser lodowy
Poznajcie deser idealny na upalne dni! Połączenie ciasteczek palmeritas z lodami, białą i gorzką czekoladą zachwyci Was nie tylko smakiem, ale i prostotą przygotowania!

Czekoladowe fondue
Owoce same w sobie są pyszne, ale oblane czekoladą i obsypane orzechami smakują po prostu obłędnie! Poznaj przepis na doskonałe czekoladowe fondue!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak w sosie orzechowym
Aksamitny, aromatyczny sos na bazie masła orzechowego, mleka kokosowego i czerwonej pasty curry doskonale otula mięso z kurczaka. To idealna propozycja na obiad, którą można podać z ulubionymi dodatkami, np. ryżem.

Zupa krem z dyni i grochu
Wyjątkowa i sycąca zupa krem z dyni i grochu. Dzięki dodatkowi marchewki, ostrej papryki i imbiru z pewnością zaskoczy swoim lekko orientalnym smakiem. Sprawdź, jak łatwo ją przygotować!

Tagliatelle z kurczakiem
Tagliatelle to rodzaj włoskiego makaronu, który doskonale komponuje się z różnorodnymi treściwymi sosami. Jednym z takich połączeń jest sos na bazie śmietany i sera z delikatnym, ziołowym kurczakiem. Poznaj nasz przepis na znakomite tagliatelle z kurczakiem, które skradnie serca wszystkich domowników.