Pieczony cały kurczak bez kości z farszem z bułki • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczne mięso w złocistej skórce wypełnione nadzieniem o intensywnym smaku. Doskonałe na każdą okazję.

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Potrzebujemy folię aluminiową Farsz z bułki Na łyżce masła krótko smażymy pokrojoną cebulę.
Potem dodajemy pokrojoną w kosteczkę wędlinę Moravské uzené.
Podlewamy mlekiem i krótko gotujemy.
W większej misce mieszamy pokrojone w kosteczkę pieczywo, jajko oraz posiekaną natkę pietruszki.
Solimy, pieprzymy i dodajemy usmażoną wędlinę z cebulą.
Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na bok na 10-15 minut.
Kurczak Kurczaka myjemy, oczyszczamy środek.
Najpierw odcinamy skrzydła, a następnie nacinamy kurczaka od karku po kuper.
Za pomocą ostrego noża oddzielamy mięso od kości w kierunku piersi aż po mostek.
W ten sposób szkielet idealnie oddzieli się.
Odcinamy nadmiar skóry i trybujemy jeszcze nadudzia.
Pozostawiamy tylko dolną kość udową.
Kurczaka wewnątrz solimy, pieprzymy i wypełniamy farszem.
Mięso zawijamy i obracamy, uzyskując kształt kurczaka taki sam jak przed oczyszczaniem.
Aby mięso się nie rozpadło, zawijamy je cienkim paskiem folii aluminiowej i ostrożnie wkładamy do brytfanki.
Na kurczaku kładziemy resztę masła i dodajemy pokrojone w kawałki warzywa korzenne.
Na koniec posypujemy świeżym tymiankiem, solimy i podlewamy wodą.
Kurczaka pieczemy we wcześniej rozgrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 190°C, a potem jeszcze 1 godzinę w temperaturze 160°C.
Jak podawać Upieczonego kurczaka porcjujemy.
Podajemy z warzywami oraz sosem.
Wskazówka Obejrzyj film i dowiedz się krok po kroku, jak się pozbyć kości z kurczaka.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4508 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1127 kcal
Tłuszcz
78,8 g
Węglowodany
22,7 g
Błonnik
76 g
Białko
76 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wytrawne pączki ziemniaczane z airfryera
Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i wypełnione aromatycznym farszem – wytrawne pączki ziemniaczane z airfryera to pomysł Karola na oryginalne danie z warzywnym twistem.

Haluszki z wędzonymi serkami i sosem żurawinowym
Inspirowane haluszkami z bryndzą wyjątkowe haluszki z wędzonymi serkami górskimi podane z sosem żurawinowym to przysmak, który smakiem przenosi prosto na Podhale. Koniecznie sprawdźcie, jak łatwo przygotować ten szybki obiad!

Proste ciasto z truskawkami
Przepyszne i pełne owoców ciasto truskawkowe to idealny plan na coś słodkiego w letni dzień. Wypróbuj najnowszy przepis Pauli i przekonaj się, że z pomocą termorobota MC Smart można przygotować ciasto w 10 minut!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort szwarcwaldzki z wiśniami
Tort szwarcwaldzki zachwyca wiśniową konfiturą, puszystą bitą śmietaną i lekkim biszkoptem. Możesz przygotować go na każdą okazję!

Carpaccio z miodowego melona
Świeże, soczyste owoce, listki orzeźwiającej mięty i odrobina mocnego alkoholu. Kuszące i słodkie połączenie!

Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym
Aromatyczny strudel jabłkowy z lodami i sosem. Prosty przepis. Deser na każdą okazję!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bezalkoholowy ajerkoniak
Pyszny jajeczny napój o kremowej konsystencji i wyjątkowo słodkim smaku, przyprawiony wanilią i gałką muszkatołową.

Kofta z wołowiną i kaszą orkiszową
Szukasz innych pomysłów na obiad niż tradycyjne, polskie potrawy? Eksperymentuj z innymi kuchniami bez ograniczeń! Wbrew pozorom przyrządzenie zagranicznych dań nie jest niczym trudnym i poradzisz sobie z nimi nawet, jeśli nie masz dużego doświadczenia. Wypróbuj przepis na kofty i zrób wrażenie na domownikach i gościach!

Kaczka po pekińsku
Uwielbiasz kuchnię azjatycką? Koniecznie dowiedz się, jak w prosty sposób przyrządzić jej klasyk – kaczkę po pekińsku.