Pierożki z marcepanem, śliwkami i morelami • przepis • składniki • przygotowanie
Pierogi ze słodkim nadzieniem z marcepanu i suszonych owoców, możesz zarówno ugotować jak i upiec – wybierz swój ulubiony sposób!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 30
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO
Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Dodajemy sól, rozdrobnione drożdże, żółtka, roztopione masło i większą część wody. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, dolewamy stopniowo pozostałą część ciepłej wody.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NADZIENIA
Masę marcepanową dokładnie mieszamy z żółtkami i sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy, aż całość będzie jednolita. Śliwki i morele kroimy w kostkę. Dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY PIEROGI
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Za pomocą wycinaka lub szklanki wycinamy krążki o średnicy ok. 6-7 cm. Na środek nakładamy nadzienie i sklejamy pierogi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4413 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
294,2 kcal
Tłuszcz
13,1 g
Węglowodany
38,7 g
Błonnik
6,1 g
Białko
6,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie eklerki z kremem cytrynowym
Wegańskie słodkości? Tylko od Kingi Paruzel. Zobacz, jak przygotować eklerki z kremem cytrynowym!

Bożonarodzeniowy peklowany indyk faszerowany kaszanką z jabłkami i żurawiną z sosem grzybowym na białym winie
Bożonarodzeniowy peklowany indyk faszerowany kaszanką z jabłkami i żurawiną z sosem grzybowym na białym winie

Chleb gryczany z miodem
Mało co sprawia taką przyjemność jak pajda ciepłego chleba z masłem! Spróbuj chleba na mące gryczanej z dodatkiem suszonych żurawin, nasion amarantusa i solidnej porcji miodu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szarlotka - klasyczny przepis
Szarlotka to klasyczne polskie ciasto, które zachwyca smakiem soczystych jabłek połączonych z delikatnym ciastem. To ulubiony deser wielu, który idealnie sprawdzi się na różne okazje oraz jako słodki poczęstunek do kawy. Przygotuj z nami tę pyszność, która na pewno wprowadzi do Twojego domu zapach pieczonych jabłek i cynamonu!

Łopatka duszona w cydrze
Łatwy sposób na doskonałe danie z wieprzowiny? Przygotuj łopatkę duszoną w cydrze z nutą cynamonu i kaszą pęczak!

Krakersy z chutneyem brzoskwiniowym
Szukasz przepisu na coś do chrupania? Mamy dla Ciebie smakowitą przekąskę! Krakersy i brzoskwiniowy chutney to połączenie idealne. Wypróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gwiazda makowa
Gwiazda makowa to klasyczne i pięknie prezentujące się ciasto, które będzie idealne na Boże Narodzenie! Sprawdź, jakie jest pełne bakalii oraz aromatycznej skórki pomarańczowej i naprawdę pyszne.

Tarta rabarbarowa
Rozsmakuj się w przepysznej tarcie rabarbarowej. Kruchy spód, aksamitna panna cotta z rabarbarem, a do tego wstążkowe dekoracje.

Galette z morelami i rozmarynem
Galette to tarta, którą przygotujesz bez formy! Poznaj przepis na kruche ciasto z morelami, czekoladą i rozmarynem.