Piersi z indyka w sosie paprykowym • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatny drób w warzywnym sosie to potrawa, która sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i przyjęcia.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
POTRZEBUJEMY BLENDER DUŻĄ
oraz małą patelnię Sos paprykowy Jedną cebulę (w Składnikach jest ½ cebuli), połowę świeżej papryki oraz dwie pieczarki drobno kroimy.
SMAŻYMY W GARNKU
na rozgrzanym oleju roślinnym.
PO CHWILI DODAJEMY
przecier pomidorowy, mieszamy, dodajemy mieloną paprykę.
KRÓTKO SMAŻYMY I
podlewamy brandy (możemy nawet flambirować).
GOTUJEMY TAK DŁUGO,
aż zredukujemy alkohol, a następnie całość podlewamy rosołem.
SOLIMY, PIEPRZYMY I
gotujemy 15-20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
NA KONIEC WSZYSTKO
miksujemy, tak aby powstał sos o delikatnej konsystencji.
PIERSI Z INDYKA
Piersi z indyka kroimy w paseczki.
SOLIMY, PIEPRZYMY I
smażymy na rozgrzanym oleju na większej patelni.
PODLEWAMY PRZYGOTOWANYM SOSEM
tak, aby mięso się połączyło.
KRÓTKO GOTUJEMY.
POD KONIEC DODAJEMY
kremówkę i doprawiamy posiekaną natką pietruszki.
SZYNKA ZE SMAŻONYMI
warzywami Resztę świeżej papryki i pieczarek kroimy na duże kawałki. OGÓRKI PRZEKRAWAMY WZDŁUŻ: na połowę.
WSZYSTKO SMAŻYMY NA
mniejszej patelni na rozgrzanym oleju, delikatnie solimy i pieprzymy.
DODAJEMY POKROJONĄ W
plasterki szynkę oraz trochę posiekanego szczypiorku.
KRÓTKO PODGRZEWAMY.
JAK PODAWAĆ NA
głęboki talerz wykładamy piersi z indyka z sosem paprykowym, ozdabiamy smażonymi pieczarkami z szynką, ogórkiem i czerwoną papryką. JAKO DODATEK MOŻEMY: podać ryż.
DANIE MOŻNA SERWOWAĆ
w małych miseczkach jako przekąskę na przyjęciu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1394,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
348,6 kcal
Tłuszcz
10,4 g
Węglowodany
16,9 g
Błonnik
43,1 g
Białko
43,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sycące muffinki z kukurydzą i szynką
Wytrawne babeczki podawane na zimno lub na ciepło. Zdrowy przysmak, który Twoje dziecko może mieć zawsze pod ręką!

Ciasteczka macadamia z białą czekoladą
Orzechy macadamia posłużą Ci do przygotowania przepysznych i jednocześnie cudowanie kruchych ciasteczek.

Aromatyczna karkówka z grilla
Sposób na udanego grilla? Soczyste kawałki karkówki przygotowane w musztardowej marynacie z dodatkiem pachnących ziół.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smażona ryba na purée z groszku
Jak smakuje ryba z dodatkiem zielonego purée? Pysznie! Wypróbuj nasz pomysł na szybki obiad!

Karp smażony z sałatką ziemniaczaną
Przepyszny smażony karp z wyjątkową sałatką ziemniaczaną, który będzie idealnym daniem na obiad dla całej rodziny. Sprawdź, jak szybko można go przygotować!

Cevapcici z ryżem w pomidorach
Pyszne roladki z mielonej wołowiny oraz jagnięciny, podane z ryżem oraz śmietanowym dipem dla przełamania smaku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dim sum z farszem z mięsa mielonego
Małe pierożki, wielki smak – wyborne połączenie farszu z mięsa mielonego i warzyw z lekkim ciastem i sosem sojowym.

Tarta bananowo-karmelowa
Tarta jest jednym z najdoskonalszych deserów, jaki kiedykolwiek wymyślono. Dziś proponujemy Wam tartę bananowo-karmelową! Obiecujemy, że oszalejecie z zachwytu!

Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!