Pikantne leczo ze schabem i cukinią • przepis • składniki • przygotowanie
Bogactwo smaków i aromatów w jednym garnku! Wyjątkowy przepis łączący kuchnię polską, niemiecką i węgierską.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PLASTRY SCHABU KROIMY
na dość duże kawałki i przyprawiamy solą, białym pieprzem oraz ostrą papryką.
SMAŻYMY NA ROZGRZANYM
oleju z obu stron na złoty kolor.
MIĘSO PRZEKŁADAMY DO
żeliwnego naczynia, w którym będziemy dusić leczo.
NA PATELNIĘ PO
smażeniu wlewamy 50ml białego wina, chwilę gotujemy i zredukowanym sosem zalewamy plastry schabu.
OGÓREK I CEBULĘ
kroimy w grubą kostkę, papryki i cukinię na większe kawałki, a czosnek w plastry.
NA JEDNEJ PATELNI
(nie myjemy jej!) smażymy kolejno warzywa.
PRZED SMAŻENIEM KAŻDEJ
kolejnej partii warzyw natłuszczamy patelnię olejem.
CEBULĘ I CZOSNEK
szklimy na rozgrzanym oleju.
2/3 PRZEKŁADAMY DO
naczynia żeliwnego, pozostałą część wykładamy na czysty talerz.
SMAŻYMY CHWILĘ OGÓRKI
kiszone i w całości przekładamy je do mięsa.
NASTĘPNIE SMAŻYMY
paprykę.
2/3 PRZEKŁADAMY DO
naczynia żeliwnego, 1/3 na talerz z cebulą i czosnkiem.
POWTARZAMY CZYNNOŚĆ Z
cukinią.
NA TEJ SAMEJ
patelni przygotowujemy sos: krótko smażymy koncentrat pomidorowy, dodajemy pomidory pelati, niewielką ilość wody, mieszamy i zagotowujemy.
PRZYPRAWIAMY CUKREM, SOLĄ
i pieprzem, dodajemy skórkę z cytryny.
SOS PRZEKŁADAMY DO
naczynia z mięsem i warzywami.
NA PATELNIĘ WSYPUJEMY
ostrą i słodką paprykę, podsmażamy i zalewamy pozostałą ilością białego wina.
ZAGOTOWUJEMY, DODAJEMY SZCZYPTĘ
cukru, redukujemy.
MIĘSO I WARZYWA
w naczyniu żeliwnym posypujemy oregano i zalewamy zredukowanym winem.
DODAJEMY MASŁO ORAZ
utaertą w moździerzu kolendrę.
WSZYSTKO RAZEM MIESZAMY
i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 45 minut.
POD KONIEC GOTOWANIA
do naczynia dodajemy odłożone na talerzu warzywa, mieszamy, posypujemy posiekaną natką pietruszki.
GOTOWE LECZO PRZEKŁADAMY
do miseczki lub na talerz.
NA WIERZCH KAŻDEJ
porcji wykładamy po łyżce kwaśnej śmietany i dekorujemy kilkoma listkami pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2207,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
551,9 kcal
Tłuszcz
30,9 g
Węglowodany
34,3 g
Błonnik
30,2 g
Białko
30,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z pesto szpinakowym
Delikatny makaron z domowym pesto szpinakowym to idealne połączenie zdrowych składników i wspaniałego smaku. Aromatyczne pesto z dodatkiem bazylii, cytryny i parmezanu podbije każde podniebienie!

Ravioli z dynią
Aromatyczne pierożki wypełnione nadzieniem z dyni to doskonały sposób na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza w trakcie trwania sezonu na to apetyczne warzywo. W jaki sposób przygotować pyszne ravioli z dyniowym farszem? Odkryj z nami przepis na to pyszne włoskie danie!

Risotto in bianco
Minimalna ilość składników i perfekcyjne wydobycie z nich wszystkich aromatów i smaków? Takie właśnie jest risotto in bianco. Wypróbuj ten przepis i daj się zaskoczyć doskonałej kulinarnej przygodzie w stylu włoskim!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Risotto z pieczarkami
Pomysł na nieskomplikowane, jednogarnkowe danie – delikatny ryż arborio z podsmażonymi pieczarkami i dodatkiem czosnku.

Pizza bez drożdży
Tradycyjna pizza zawiera drożdże, ale nie zawsze. Włosi przygotowują również pizze bez dodatku drożdży, na zakwasie lievito madre. Przygotowane na zakwasie ciasto jest równie pyszne i lżejsze dla żołądka. Jak przygotować pizzę bez drożdży, na zakwasie? Poznaj nasz przepis!

Empanady z salsa verde
Pierogi w wersji południowej! Chrupiące ciasto wypełniono wyrazistym farszem, a całość polano ziołowym sosem. Pyszne!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekany ryż z udkami kurczaka i warzywami
Ryż zapiekany à la risotto z aromatycznymi udkami kurczaka i wyjątkowymi dodatkami. Przygotuj to proste danie dla całej rodziny, które niejedną osobę zachwyci smakiem.

Kumpir w stylu greckim
Gotowane ziemniaki nadziewane pastą z bakłażana i sałatką warzywną z dodatkiem jogurtu to pyszny pomysł na obiad lub przekąskę w ciągu dnia. Zasmakuj w kuchni w stylu greckim!

Bowl z kaszą orkiszową, warzywami i tofu
Nie ma to jak dobry bowl! Z kaszą orkiszową, tofu i warzywami będzie smakować naprawdę wyśmienicie! To idealne, nieskomplikowane danie, które sprawdzi się na obiad lub kolację.