Pizza z mielonym mięsem (lahmacun) • przepis • składniki • przygotowanie
Jeśli szukasz pomysłu na nietypową i smaczną pizzę, koniecznie skorzystaj z tego przepisu!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DOPRAWIAMY JAGNIĘCINĘ
Cebulę obieramy. Ćwierć cebuli kroimy w cienkie krążki i odstawiamy, resztę siekamy. Posiekaną cebulę zagniatamy z mieloną jagnięciną i sosem pomidorowym. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Ostrą paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w cienkie krążki.
WAŁKUJEMY CIASTO
Przygotowane wcześniej ciasto na pizzę rozwijamy i kroimy na cztery części. Blat oprószamy mąką i każdy kawałek pizzy rozwałkowujemy do rozmiaru połowy blachy. Blachy wykładamy papierem do pieczenia i na każdej z nich układamy po 2 kawałki ciasta. Pizze smarujemy masą z mięsa mielonego, kładziemy krążki papryki i skrapiamy oliwą.
PIECZEMY MAŁE PIZZE
Blachy pieczemy, jedną po drugiej, w piekarniku nagrzanym do temperatury 220° przez ok. 12 minut. W międzyczasie kroimy pomidora na plasterki i wraz z odłożonymi krążkami cebuli rozkładamy na pizzach. Skrapiamy jogurtem naturalnym. Podajemy na gorąco.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2398,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
599,7 kcal
Tłuszcz
22,8 g
Węglowodany
75,1 g
Błonnik
24,7 g
Białko
24,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pesto z pietruszki
Pesto z pietruszki to znakomita alternatywa dla tradycyjnego pesto z bazylii, która charakteryzuje się nieco mocniejszym i bardziej orzeźwiającym smakiem. Lekko pikantne pesto pietruszkowe może stać się idealnym dodatkiem do zup, sosów, a także dań głównych. Poznaj nasz sposób na pietruszkową pastę inspirowaną włoskim klasykiem!

Parmigiana di melanzane – przepis na zapiekankę z bakłażanem
Parmigiana di Melanzane jest jednym z wielu klasycznych dań kuchni włoskiej. Minimalistyczne danie składające się z bakłażana, pomidorów, sera oraz ziół podbiło serca miłośników kulinariów z całego świata. Poznaj przepis na pyszną zapiekankę z bakłażanem!

Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym
Przepis oparty na typowo polskich składnikach: ziemniaki, schab, borowiki stworzą wspaniałą kompozycję smakową.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bowl z halloumi i komosą ryżową
Sycący i kolorowy bowl z komosą ryżową, pysznym serem halloumi i słodkim dodatkiem batata oraz aromatycznym dressingiem. Idealny na pożywne śniadanie lub lunch.

Zupa z marchwi i batatów z kozim serem
Aromatyczna kremowa zupa z marchwi, batatów, podana z kozim serem owiniętym w boczek. Wypróbuj!

Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem
Kuchnia Japonii to Twoje smaki? Koniecznie spróbuj więc zupy miso z tofu i wędzonym pstrągiem – wg przepisu Karola przygotujesz ją prosto i szybko!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Satay — kurczak z ryżem i warzywami
Szukasz przepisu na pyszny obiad? Wypróbuj pomysł na łatwy i szybki satay z kurczaka z ryżem i warzywami. Dodatek sosu orzechowego idealnie podkreśla smak dania.

Pieczarki w panierce
Panierowane pieczarki to prosty, a jednocześnie wyjątkowo smaczny sposób na szybkie danie, które przypadnie do gustu wszystkim fanom chrupiących przekąsek. Jak zrobić pyszne pieczarki w panierce? Poznaj nasz sposób!

Ser pavé zapiekany w chlebie
Ten pieczony chlebek można przygotować w wielu odsłonach, ale warto wypróbować go w wersji z serem pavé du vivarois. Jest on wyjątkowo kremowy, o charakterystycznym śmietankowym wnętrzu i doskonale pasuje do szynki jambon d'auvergne.