Placek ze śliwkami i bezą • przepis • składniki • przygotowanie
Puszyste ciasto ze świeżymi owocami, kruszonką i chrupiącą bezą. Prosty przepis, który gwarantuje rewelacyjny smak.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ MIKSER BLACHĘ
o wymiarach 34x42 cm piekarnik nagrzany do temperatury 180°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Masło wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło. CIASTO ODDZIELAMY ŻÓŁTKA: od białek.
MASŁO UCIERAMY NA
puszystą masę.
CAŁY CZAS MIKSUJĄC,
dodajemy stopniowo żółtka.
NA KONIEC PRZESIEWAMY
mąkę i proszek do pieczenia.
MIESZAMY DŁONIĄ I
zagniatamy kruszonkę.
GARŚĆ CIASTA ODKŁADAMY
na później (do dekoracji), resztę wysypujemy równomiernie na posmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszce.
DOCISKAMY DŁONIĄ.
NA CAŁEJ POWIERZCHNI
ciasta układamy połówki śliwek, przecięciem do góry.
CYNAMON MIESZAMY Z
cukrem wanilinowym i posypujemy całość gotową mieszanką. BEZA BIAŁKA ODDZIELAMY: od żółtek.
BIAŁKA UBIJAMY NA
sztywną pianę, cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier.
PIANĘ Z BIAŁEK
przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy paski, tworząc bezową kratę na owocach.
CIASTO POSYPUJEMY ODŁOŻONĄ
częścią kruszonki i pieczemy około 20 minut w temp.
180°C (TERMOOBIEG).
ZMNIEJSZAMY TEMPERATURĘ DO
160°C (termoobieg) i pieczemy przez kolejne 35 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5252,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
328,3 kcal
Tłuszcz
14,6 g
Węglowodany
41,6 g
Błonnik
8,4 g
Białko
8,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort bezowy z likierem jajecznym
Szukasz sprawdzonego przepisu na tort bezowy? Paweł Małecki w Kuchni Lidla powie Ci, jak przygotować pyszny tort z likierem jajecznym.

Pstrąg wędzony na sianie
Rozsmakuj się w soczystym i delikatnym pstrągu wędzonym na sianie, podanym w towarzystwie aromatycznego sosu z podsmażonych warzyw.

Sernik z brzoskwiniami
Jeśli szukasz przepisu na pyszny i lekki deser, nasz sernik z brzoskwiniami, kruszonką, bezową pianką i lukrem to idealna propozycja. Delikatny sernik, soczyste brzoskwinie i chrupiąca kruszonka tworzą wyjątkowe połączenie smaków. Całość dopełnia lekka, puszysta pianka bezowa oraz słodki lukier. To pozycja, której koniecznie musisz spróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babka ziemniaczana z kaszanką
Babka ziemniaczana z tego przepisu pełna jest aromatów i smaków. Boczek, słonina, kaszanka i oczywiście niezastąpiony majeranek.

Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
Zobacz, jak krok po kroku przygotować ravioli z ricottą, szpinakiem i parmezanem, oblane sosem maślanym z szałwią!

Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową
Masz ochotę na deser? Wypróbuj mus cytrynowy z galaretką pomarańczową i cytrynową kruszonką według Pawła Małeckiego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dwuwarstwowa galaretka z mango i mleczka kokosowego
Słodki podwieczorek lub dodatek do lodów? Przygotuj galaretkę z mango i mleczka kokosowego!

Faszerowane sakiewki azjatyckie z airfryera
Obiad dla 4 osób w 20 minut? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na faszerowane sakiewki azjatyckie wypełnione zachwycającym farszem z mięsem, warzywami i aromatycznymi dodatkami.

Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
Jeśli pieczeń, to tylko z jelenia! Sprawdź, jak to szlachetne mięso zyskuje na smaku dzięki winno-musztardowej marynacie i wolnemu pieczeniu. Dla takiego dania zawsze znajdzie się okazja!