Plastry kandyzowanych pomarańczy w czekoladzie deserowej • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny i prosty w przygotowaniu deser – kandyzowane pomarańcze w gorzkiej czekoladzie. Sprawdź, jak smakują!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE POMARAŃCZE KROIMY
w plastry o grubości około 6-8 mm.
W RONDLU LUB
na patelni zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny do momentu powstania syropu.
PLASTRY POMARAŃCZY GOTUJEMY
w syropie na bardzo małym ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas przewracając plastry na drugą stronę.
NASTĘPNIE RONDEL LUB
patelnię z pomarańczami zdejmujemy z ognia.
POMARAŃCZE POZOSTAWIAMY DO
wystudzenia w garnku.
WYSTUDZONE PLASTRY POMARAŃCZY
wyjmujemy z syropu, układamy je na metalowej kratce, aby odciekły.
W TYM CZASIE
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
GDY PLASTRY WYSCHNĄ,
przecinamy je na pół.
POŁÓWKI PLASTRÓW ZANURZAMY
w rozpuszczonej czekoladzie i odstawiamy na bok aż czekolada stwardnieje.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1474,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
368,7 kcal
Tłuszcz
8,1 g
Węglowodany
72,2 g
Błonnik
1,7 g
Białko
2,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Mazurek czekoladowy
Ciasto czekoladowe bez mąki, gęsty krem, dżem i bakalie. Smakowita wariacja na temat tradycyjnego deseru wielkanocnego.

Carskie tosty
Jaki jest idealny tost śniadaniowy według Karola Okrasy? Taki, który składa się z aromatycznego gęstego beszamelu, ciągnącego się sera i zblanszowanego szpinaku. Carski tost to zapowiedź doskonałego dnia!

Zupa wiśniowa
Zupa wiśniowa to niezwykłe danie, które łączy w sobie orzeźwiający smak wiśni z delikatnym aromatem przypraw. Obecna zarówno w polskiej, jak i w innych europejskich kuchniach, zupa ta jest idealnym wyborem na letnie dni. Tradycyjnie podawana na zimno, z dodatkiem śmietany lub makaronu, zupa wiśniowa doskonale sprawdza się w roli deseru, jak i obiadu. Odkryjcie tajniki jej przyrządzania!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chłodnik z botwiny
Za ciepło na ciężki obiad? Na szczęście jest chłodnik z botwiny! Wykorzystaj sezon na to warzywo i przygotuj wspaniałą zupę, która zasmakuje wszystkim!

Pasta z bakłażana i marchewki
Wypróbuj prosty i szybki w wykonaniu przepis na pastę z bakłażana i marchewki. To świetna propozycja pasty kanapkowej!

Żurek z makaronem
Szukasz pomysłu na wegański żurek? Daria zdradzi Ci przepis, nie tylko na pyszny żurek, ale także domowy zakwas żytni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ziemniaki z patelni - smażone z jajkiem
Szukasz pomysłu na ziemniaki, które zostały po obiedzie? Podsmaż je z jajkiem i podaj z sosem tatarskim!

Wegetariańskie bowls z dressingiem miętowym
W miskach pełnych mocy nie może zabraknąć warzyw i owoców! Daria podaje je z kaszą, ciecierzycą i miętowo-jogurtowym dressingiem. Chrupnij i sprawdź, jak smakują!

Roladki z karpia gotowane na parze
Wyjątkowa odsłona popularnej ryby na wigilijnych stołach. Roladki z karpia nadziewane farszem grzybowym i gotowane na parze to pyszna alternatywa dla tradycyjnych przepisów.