Podlaskie całuski z jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie
Całusy można nie tylko dawać, ale też zjadać! Nie wierzycie? Przygotujcie koniecznie te kruche ciasteczka z jabłkiem. Idealnie będą się komponować z popołudniową kawą!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 48
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do misy robota kuchennego. Wyrabiamy chwilę, do momentu uzyskania jednolitej masy.
KROIMY JABŁKA
Jabłka obieramy i kroimy w cząstki.
SKŁADAMY CIASTECZKA
Ciasto dzielimy na 2 części. Na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy każdą część na grubość 3 mm.
PODAJEMY CIASTECZKA
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem ciastka, których nie posypaliśmy wcześniej brązowym cukrem. Wszystkie ciasteczka przekładamy na talerz lub paterę do ciasta. Przed podaniem możemy je ozdobić listkami mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3356,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
279,7 kcal
Tłuszcz
15,3 g
Węglowodany
30,6 g
Błonnik
5,9 g
Białko
5,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Koreczki z kiełkami
Imprezowa przekąska dla tych, którzy lubią sobie zdrowo pochrupać! Koreczki z kiełkami przygotujesz z samych warzyw i delikatnego serka śmietankowego, który podkreśli ich smak. Są proste i pyszne: sprawdź!

Wegańskie kiełbaski z sałatką
Wegańskie kiełbaski gotowane na parze, a do tego chrupiąca kolorowa sałatka z jarmużem, burakiem i jabłkiem! Koniecznie wypróbuj!

Duszone żeberka – przepis
Żeberka duszone w sosie własnym to danie, które zachwyca wyjątkowym smakiem i boskim aromatem rozchodzącym się po całej kuchni podczas ich przygotowywania. Duszenie żeberek pozwala zachować ich soczystość i miękkość, jednocześnie wzbogacając ich smak różnorodnymi dodatkami. Jak zrobić pyszne duszone żeberka? Odkryj przepis Kuchni Lidla na to klasyczne danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kokosowa zupa curry z marchewką
Zupa krem w zupełnie nowym, egzotycznym wydaniu – z wiórkami i mlekiem kokosowym, przyprawiona aromatyczną pastą curry.

Panforte
Tradycyjny deser we włoskim stylu! Bogate w bakalie, charakterystyczne ciasto przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.

Risotto cytrynowo-kaparowe ze smażonymi krewetkami
Aksamitne risotto i idealnie przyrządzone krewetki skropione cytryną doskonale współgrają ze sobą w tym daniu. Przygotuj klasykę kuchni w stylu włoskim dla siebie i bliskich!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto korzenne z pomarańczową nutką
Łatwy w przygotowaniu, bardzo aromatyczny wypiek z suszonymi morelami i warstwą gęstego lukru. Rozpływa się w ustach!

Wegańskie burrito z fasolą
Zawsze wychodzi smaczne i daje tyle możliwości! Wegańskie burrito to sycący i prosty w przygotowaniu klasyk kuchni meksykańskiej, idealny na lunch, szybki obiad lub kolację.

Eskalopki z indyka w cieście francuskim z fetą i pieczoną papryką ze smażonymi brzoskwiniami
Delikatny drób i smakowite dodatki zamknięte w chrupiącym cieście. Doskonała propozycja na lekki, ale sycący posiłek!