Zupa serowo-jarzynowa z klopsikami • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatny serowy krem na warzywnym bulionie. Mięsne klopsiki idealnie go uzupełniają.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY WARZYWA
Włoszczyznę myjemy lub obieramy. Razem z cebulą kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach rozgrzanego oleju rzepakowego przez ok. 4 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i rozcieńczamy bulionem warzywnym. Zagotowujemy i gotujemy przez 20 minut do miękkości.
ROBIMY KLOPSIKI
W międzyczasie obrywamy listki pietruszki, zostawiając kilka łodyg do dekoracji, i siekamy. Zagniatamy z mięsem mielonym. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy ok. 24 małych klopsików. Smażymy na pozostałym rozgrzanym oleju rzepakowym przez 6-8 minut.
DODAJEMY SER DO ZUPY
Twaróg i starty ementaler mieszamy z zupą, a następnie całość blendujemy i doprawiamy. Podgrzewamy w niej klopsiki, dekorujemy pozostałą pietruszką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2810,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
351,3 kcal
Tłuszcz
20,1 g
Węglowodany
22,4 g
Błonnik
21,2 g
Białko
21,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pączkowe bułeczki z konfiturą różano-malinową
Pączkowe bułeczki, posypane nasionami amarantusa, podane z masłem i domowej roboty konfiturą różano-malinową. Trudno znaleźć coś bardziej idealnego na niedzielne śniadanie!

Kaszotto z młodą kapustą
Szukasz pomysłu na wykorzystanie kaszy pęczak? Wypróbuj prosty przepis Karola na kaszotto z młodą kapustą i aromatycznymi przyprawami.

Smażona ryba w sezamie z azjatycką sałatką z ogórków
Oryginalny pomysł na obiad z rybą w roli głównej – filety podane z sałatką ogórkową na bazie chili i sosu sojowego.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Warzywna zapiekanka z serem feta
Szukasz prostego i efektownego dania inspirowanego kuchnią grecką? Koniecznie przygotuj więc wg przepisu Kingi warzywną zapiekankę na spodzie z ciasta francuskiego!

Papardelle w sosie velouté na bazie napoju Freeway z popsami z dorsza
Zaskakujący makaron oblany francuskim sosem na bazie lemoniady Freeway z chrupiącymi kawałkami dorsza i odświeżającą sałatką z ziół to danie, którego każdy powinien spróbować!

Pakora - warzywa w cieście po indyjsku
Pakora to pyszna indyjskiego przekąska, która łączy chrupiące warzywa z aromatycznym ciastem z mąki ciecierzycy. Te małe, złociste frittery są idealne jako przystawka lub przekąska, a ich intensywny smak z pewnością zachwyci każdego miłośnika kuchni indyjskiej. Przygotuj z nami to wyjątkowe danie i odkryj bogactwo smaków Indii!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Smoothie „Wellness”
Owocowo-warzywny, bardzo orzeźwiający i tak pyszny, że przygotujesz go wiele razy. Przygotuj koktajl „Wellness” wg przepisu Kingi: niech w szklance zagości porcja słońca!

Tarta z kremem chałwowym
Kruche ciasto wypełnione jogurtem greckim, chałwą, miodem i pistacjami, to smak, który Cię urzeknie. Jesteś miłośnikiem chałwy? Koniecznie wypróbuj to połączenie!

Pizza z tortilli
Pizza z tortilli to świetna alternatywa dla tradycyjnej, włoskiej pizzy, którą można przyrządzić dosłownie w kilka chwil. Minimalistyczne ciasto w połączeniu z ulubionymi składnikami idealnie sprawdzi się w roli dania głównego, jak i szybciej przekąski. Jak przygotować pizzę na gotowej tortilli? Poznaj sposób na wersję pizzy bianca z patelni i piekarnika!