Polędwiczki wieprzowe z przyprawami z zapiekanką bakłażanową po neapolitańsku • przepis • składniki • przygotowanie
Coś bardzo południowego - polędwiczki wieprzowe w śródziemnomorskiej marynacie podawane z bakłażanową zapiekanką.

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
patelnię grillową pędzelek folię spożywczą rozgrzej piekarnik do 180oC (termoobieg) Polędwiczki wieprzowe 4 posiekane ząbki czosnku doprawiamy solą, całość przecieramy.
PRZEKŁADAMY DO MISKI
i mieszamy z sokiem z 1 cytryny.
DODAJEMY 3-4 ŁYŻKI
oleju z orzechów włoskich, posiekany kminek, 2 szczypty soli morskiej, całość mieszamy.
POLĘDWICZKI MYJEMY, OSUSZAMY
i usuwamy z nich nadmiar tłuszczu.
MIĘSO DOPRAWIAMY PIEPRZEM
i solą, następnie marynujemy we wcześniej przygotowanej marynacie.
MISKĘ Z MIĘSEM
i marynatą zawijamy od góry w folię spożywczą, a następnie wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
PO GODZINIE WYJMUJEMY
polędwiczki wieprzowe z marynaty.
SMAŻYMY JE NA
patelni – z każdej strony około dwóch minut.
WYKŁADAMY NA BLACHĘ
i smarujemy marynatą.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do 180°C na mniej więcej 10-15 minut.
ZAPIEKANKA BAKŁAŻANA GROIMY
w talarki o grubości ok. 0,5 CM.
POMIDORY POZBAWIAMY SKÓRKI
i gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. GAŁĄZKI TYMIANKU OBRYWAMY: z liści.
MOZZARELLĘ KROIMY W
cienkie talarki.
1-2 ŁYŻKI OLIWY
z oliwek podgrzewamy w garnku, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy ok. 2 MINUT.
NASTĘPNIE DODAJEMY POMIDORY
oraz liście tymianku.
ZMNIEJSZAMY OGIEŃ, DODAJEMY
sól, pieprz oraz liść laurowy.
GOTUJEMY, CZĘSTO
mieszając.
PLASTRY BAKŁAŻANA SOLIMY,
odstawiamy na chwile, a gdy puszcza sok, suszymy je na papierowym ręczniku.
2-3 ŁYŻKI OLIWY
z oliwek przelewamy do miseczki, doprawiamy ostrą papryką w proszku i mieszamy.
SMARUJEMY PLASTRY BAKŁAZANA
„paprykową oliwą” z jednej strony.
BAKŁAŻANA SMAŻYMY NA
patelni grillowej, smarujemy go z drugiej strony podczas smażenia.
PODSMAŻONY BAKŁAŻAN UKŁADAMY
w kokilkach na sosie z pomidorów i cebuli, na bakłażanie układamy talarki mozzarelli, na mozzarelli znów sos z pomidorów i cebuli, ponownie talarki mozzarelli, na sosie ponownie bakłażan, na wierzch dajemy starty ser grana padano.
KOKILKI WKŁADAMY DO
piekarnika na 15-20 minut.
JAK PODAWAĆ WYJMUJEMY
polędwiczki z piekarnika, dekorujemy tymiankiem.
TALERZ POSYPUJEMY CZERWONA
papryką w proszku.
TAK WYPIECZONA POLĘDWICZKA
nie wymaga żadnego sosu. PODAJEMY Z ZAPIEKANKAMI: z kokilek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1234,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
308,7 kcal
Tłuszcz
22,5 g
Węglowodany
18,1 g
Błonnik
12,5 g
Białko
12,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pomidory faszerowane z purée pachnącym czosnkiem i z oliwkami
Potrawa rodem z Grecji, uwielbiana we Francji. Ty też pokochasz soczyste pomidory wypełnione, mięsnym farszem.

Greckie kotleciki nadziewane fetą
Kotlety mielone inaczej? A może tym razem po grecku? Wypróbuj przepis Karola na tradycyjne bifteki z serem feta podane z lekką i świeżą sałatką orzo!

Szaszłyki z łososia z warzywami
Wypróbuj przepis Piotra Kucharskiego na doskonałe lizaki rybne dla dzieci, podane z pysznymi grillowanymi warzywami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pakora - warzywa w cieście po indyjsku
Pakora to pyszna indyjskiego przekąska, która łączy chrupiące warzywa z aromatycznym ciastem z mąki ciecierzycy. Te małe, złociste frittery są idealne jako przystawka lub przekąska, a ich intensywny smak z pewnością zachwyci każdego miłośnika kuchni indyjskiej. Przygotuj z nami to wyjątkowe danie i odkryj bogactwo smaków Indii!

Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango
Zobacz, jak przygotować ryż na słodko. Z dodatkiem kardamonu i z sałatką z mango oraz truskawek.

Kasza gryczana z podsmażaną marchewką
Kasza gryczana niepalona ma delikatniejszy smak niż palona, dlatego świetnie łączy się z maślaną marchewką. Wypróbuj nasz przepis na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników i gotowe!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chleb z garnka
Chleb wypiekany w garnku to jeden z najprostszych i najbardziej satysfakcjonujących sposobów na upieczenie tego rodzaju pieczywa w domowym zaciszu. Ta metoda pozwala uzyskać prawdziwie chrupiącą skórkę i miękkie, puszyste wnętrze, czyli połączenie, które lubimy najbardziej. Jak przyrządzić świeży, pachnący bochen z garnka? Sprawdź nasz przepis!

Gołąbki z młodej kapusty
Gołąbków nikomu chyba nie trzeba przedstawiać! Chętnie robimy je o każdej porze roku, jednak te wiosenne, z liści młodej kapusty, są szczególnie pyszne. Dlaczego? Może dlatego, że młoda kapusta to warzywo dostępne tylko w określonym czasie w ciągu roku, jedno z tych, na które tak czekamy po zimie. Jak się robi gołąbki z młodej kapusty? Oto nasza propozycja tego obiadowego klasyka!

Stek z jelenia
Wypróbuj ciekawy przepis na steki z mięsa jelenia! Podaj je jako przystawkę lub wraz z dodatkami na obiad!