Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi • przepis • składniki • przygotowanie
Kresowe przysmaki, chorizo i wysokiej jakości wieprzowina to sprawdzony sposób na wyśmienite roladki.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ TŁUCZEK FOLIĘ
aluminiową folię spożywczą sznurek (lub wykałaczki) blender naczynie żaroodporne rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) Polędwiczki Polędwiczkę wieprzową myjemy i suszymy za pomocą ściereczki.
Z MIĘSA ODKRAWAMY
białą błonkę i dzielimy na 4 kawałki.
KAŻDY Z KAWAŁKÓW
delikatnie nacinamy tak, aby z każdego z nich powstał długi pasek (nacinanie powinno przypominać rozwijanie rulonu ).
TAK PRZYGOTOWANE KAWAŁKI
polędwiczki przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem z jednej strony.
NA KAŻDY KAWAŁEK
nakładamy 3 rodzaje kiełbas z Przysmaków Kresowych: 2 kawałki kresowej naturalnej, 2 kawałki chorizo, 2 kawałki kresowej z pieprzem, znów chorizo, kresowa naturalna i kresowa z pieprzem.
MIĘSO ZAWIJAMY W
rulon.
KAŻDY RULONIK ZWIĄZUJEMY
sznurkiem (lub spinamy wykałaczkami).
MIĘSO DOPRAWIAMY SOLĄ
i pieprzem z zewnątrz.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
oliwę z oliwek.
POLĘDWICZKI SMAŻYMY Z
każdej strony na rumiany kolor.
PO USMAŻENIU MIĘSO
przekładamy do naczynia żaroodpornego.
NA PATELNIĘ, NA
której smażyliśmy mięso, wlewamy połowę przygotowanej porcji porto, mieszamy na patelni, dodajemy całość do mięsa w naczyniu żaroodpornym.
MIĘSO PODLEWAMY RESZTĄ
porto.
3 SZALOTKI KROIMY
w piórka, dodajemy do mięsa (szalotki powinny być zanurzone w porto).
NACZYNIE ŻAROODPORNE ZAKRYWAMY
folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na mniej więcej 20-25 minut.
PUREE Z MARCHWI
Obraną i drobno pokrojoną marchew wrzucamy do garnka z gorącą wodą (z liściem laurowym), gotujemy do miękkości.
MARCHEW ODCEDZAMY, WYJMUJEMY
liść laurowy i wrzucamy z powrotem do garnka.
CAŁOŚĆ MIKSUJEMY ZA
pomocą blendera.
DO MARCHWI DODAJEMY
2 łyżki miodu, 40 g masła, 1 łyżkę curry, pieprz, sól i 1 łyżkę słodkiej śmietany 30%.
PONOWNIE MIKSUJEMY ZA
pomocą blendera.
MIĘSO WYCIĄGAMY Z
piekarnika.
ZA POMOCĄ NOŻA
przecinamy sznurki (lub wyciągamy wykałaczki).
JAK PODAWAĆ PURÉE
z marchwi wykładamy na talerz.
MIĘSO KROIMY W
plasterki i układamy obok purée.
POKROJONE SZALOTKI WRAZ
z sosem kładziemy na kawałki mięsa.
CAŁOŚĆ DEKORUJEMY
pietruszką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1982,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
495,7 kcal
Tłuszcz
31,3 g
Węglowodany
13,5 g
Błonnik
35,1 g
Białko
35,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Rosół z gęsi z warzywami
Wypróbuj przepis Karola Okrasy na aromatyczny rosół z pieczonej gęsi i warzyw. To zupa doskonała na jesienne dni!

Sałatka z boczkiem i chorizo
Przepyszna sałatka z dodatkiem aromatycznego boczku i pikantnego chorizo, w dodatku podana w jadalnej miseczce. To danie, które musisz przygotować!

Salmorejo z szynką serrano
Popularny w Andaluzji chłodnik salmorejo. Idealny posiłek na upalne dni, pożywny i lekki. Przepis stworzony na bazie dojrzałych pomidorów, uzupełniony aromatycznym smakiem czosnku, oliwy, octu balsamicznego i okraszony przepysznymi, chrupiącymi grzankami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Muffiny Mikołajki z wiśniami i kremem mascarpone
Mikołajki to taki młodszy brat świąt, warto więc zrobić słodką rozgrzewkę! Mikołajkowe muffiny z wiśniami i kremem zrobią to najlepiej!

Miseczki z tortilli w stylu meksykańskim
Lubisz meksykański styl? Jeśli tak, to spodoba Ci się przepis Kingi na miseczki z tortilli! Przepyszne mięso wołowe razem ze śmietaną, guacamole, warzywami i przyprawami zachwyci podniebienie niejednego smakosza!

Szaszłyki z marynowanego łososia z libańskim tabbouleh
Wybierz się w kulinarną podróż na Bliski Wschód, by przygotować sałatkę, która stanie się przebojem Twojego grilla.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pastrami po filadelfijsku
Macie wolne 15 minut? Tak? To poznajcie prosty oraz szybki przepis Kingi na pastrami po filadelfijsku. Poczujcie północnoamerykańskie smaki i aromaty. Gotowi? Czas start!

Wytrawny pudding chlebowy
Sycąca i pyszna zapiekanka? To właśnie wytrawny pudding chlebowy! Idealny sposób, aby wykorzystać czerstwe pieczywo i stworzyć obiad pełen aromatycznych serów, który trafi w gusta całej rodziny.

Agarowe galaretki truskawkowe
Galaretki z owoców i to w wegańskim wydaniu? Oczywiście! Wypróbuj ten przepis i odkryj ich niepowtarzalny smak!