Policzki wołowe duszone w pomidorach • przepis • składniki • przygotowanie
Rozpływające się w ustach policzki wołowe w aksamitnym sosie to danie, które oczaruje każdego, kto go spróbuje.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY POLICZKI
Policzki wołowe delikatnie oczyszczamy, następnie solimy, pieprzymy i oprószamy mąką. Na patelnię wlewamy olej i smażymy mięso na złoty kolor. Podsmażone odkładamy do osobnego naczynia.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Marchew, pietruszkę, cebulę oraz czosnek kroimy na małe kawałki i podsmażamy na tej samej patelni.
DUSIMY POLICZKI
Do podsmażonych warzyw dodajemy policzki, liście laurowe i gałązki rozmarynu. Do całości wlewamy wino oraz pomidory pelati i zagotowujemy. Następnie do garnka wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem przez około 2,5 godziny.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Z wywaru wyjmujemy policzki, a warzywa i powstały sos miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem oraz miodem i octem balsamicznym. Przecieramy przez sito i zagotowujemy. Na koniec dodajemy mocno schłodzone masło, by sos był gładki i aksamitny i całość mieszamy.
PODAJEMY DANIE
Policzki podajemy polane sosem. Możemy udekorować je świeżymi ziołami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3389,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1694,6 kcal
Tłuszcz
105,5 g
Węglowodany
88,5 g
Błonnik
32,7 g
Białko
78,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Semifreddo z czarnym sezamem
Coś z lodów, coś z ciasta i coś z musu – semifreddo łączy w sobie wiele cech i smakuje każdemu! Zwłaszcza jeśli przygotujesz go według przepisu Pawła. Spróbuj koniecznie!

Steki z łososia w sosie cytrynowym z karczochami
Szukasz pomysłu na obiad lub kolację, które zachwycą Twoich gości, ale nie będą wymagały dużo pracy? Oto on! Delikatne steki z łososia w sosie cytrynowym z wykwintnym dodatkiem w postaci serc karczochów. Przekonaj się, jak prosto przygotować to zaskakujące danie!

Marynowane pieczarki w słoiku
Lekko cytrusowa marynata świetnie podkreśli delikatny smak pieczarek. Przygotuj pieczarkowe przetwory, po które sięgniesz zawsze wtedy, kiedy będziesz potrzebować domowego dodatku do obiadu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Podlaskie całuski z jabłkami
Całusy można nie tylko dawać, ale też zjadać! Nie wierzycie? Przygotujcie koniecznie te kruche ciasteczka z jabłkiem. Idealnie będą się komponować z popołudniową kawą!

Kopytka razowe ze smażoną kiszoną kapustą
Spróbuj kopytek z dodatkiem mąki razowej. Wyjątkowego smaku nadaje im smażona kapusta kiszona z lekko słodką nutą.

Schab faszerowany pesto z suszonych pomidorów z clafoutis z pomidorkami, oliwkami i fetą
Zobacz, jak wyjątkową i harmonijną kompozycję smaków tworzą francuska zapiekanka clafoutis oraz schabowe roladki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Schab faszerowany pesto z suszonych pomidorów z clafoutis z pomidorkami, oliwkami i fetą
Zobacz, jak wyjątkową i harmonijną kompozycję smaków tworzą francuska zapiekanka clafoutis oraz schabowe roladki.

Pączki z jabłkami i żurawiną
Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!

Łatwa saltimbocca z kurczaka
Soczysty filet zapieczony z szynką szwarcwaldzką i żółtym serem. Popularna potrawa inspirowana kuchnią Włoch w drobiowym wydaniu.