Zapiekanka porowa z chlebem i szynką • przepis • składniki • przygotowanie
Por w śmietanie zawsze smakuje doskonale, a zapieczony z serem, szynką i pszenno-żytnim chlebem wprost idealnie!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY PORA
Pora oczyszczamy i kroimy w krążki. Dusimy na maśle aż do zeszklenia. Dolewamy bulion i śmietanę. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 5 minut, aż por będzie miękki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
PRZYGOTOWUJEMY ZAPIEKANKĘ
Część pora rozkładamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekanek. Na porach w śmietanie układamy warstwę z kromek chleba. Posypujemy pokrojoną w kostkę szynką i przykrywamy pozostałymi porami w śmietanie. Posypujemy startym ementalerem. Zapiekankę pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200°C przez ok. 20 minut na złotobrązowy kolor.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1906 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
476,5 kcal
Tłuszcz
36,4 g
Węglowodany
15,8 g
Błonnik
21,2 g
Białko
21,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Babka budyniowa
Babka budyniowa to nietypowa odsłona klasycznego wypieku, który kojarzy się z domowym ciepłem i aromatem dzieciństwa. Ta puszysta i aromatyczna babka, wzbogacona waniliowym budyniem, zachwyca swoim smakiem, a przy okazji jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Poznaj nasz sprawdzony przepis na babkę budyniową, która skradnie serca wszystkich domowników!

Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki
Pielmieni to danie uważane za klasyk kuchni udmurckiej i syberyjskiej, które zachwyca swoim wybornym smakiem i różnorodnością. Te małe pierożki, wypełnione aromatycznym farszem (najczęściej mięsnym) podawane z delikatnym sosem, są nieodłączną częścią tradycji kulinarnej Udmurcji, a także innych terenów rosyjskojęzycznych. Jak przyrządzić pyszne pielmieni? Sprawdź nasz przepis!

Ruloniki z truflową sałatką jajeczną
Błyskawiczny pomysł na pyszną przekąskę: jajka, rzodkiewki i ser truflowy, podane w postaci małych rulonów z tortilli.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie burgery z kotletem z buraków
Fanom kuchni wegańskiej Daria Ładocha serwuje pysznego burgera z kotletem z buraków, którego otulają warzywa i gęsty sos z nerkowców!

Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem
Jak przyrządzić dorsza? Karol przygotował wersję z sosem piwnym i szpinakiem. Wypróbuj koniecznie!

Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem
Wypróbuj niezwykle łatwy przepis na przepyszną zapiekankę z "kokardkami" czyli makaronem farfalle.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z chrupiącymi ziemniakami
Ta pyszna, sycąca sałatka na bazie pieczonych młodych ziemniaków to świeże warzywa, koper i delikatny sos typu sour cream – wszystko to tworzy letnią kompozycję pełną smaku.

Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych
Przez żołądek do serca? To powiedzenie nabiera mocy, gdy ma się w zanadrzu przepis na muffiny w kształcie serduszek! Są wyjątkowe, bo z konfiturą… z pomidorów czekoladowych. Upiecz je na walentynki!

Grillowane piersi kurczaka w marynacie jogurtowej
Pachnące i złociste mięso drobiowe z grilla. Smakuje doskonale z warzywami pieczonymi na ruszcie i sosami jogurtowymi.