Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu • przepis • składniki • przygotowanie
Sprawdź przepis na powidła, które zachwycą swoim orientalnym smakiem cynamonu i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Pyszne!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 32
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE POMARAŃCZĘ MYJEMY
i parzymy.
DO GARNKA Z
szerokim dnem dodajemy otartą skórkę i sok z 1 pomarańczy.
ŚLIWKI MYJEMY, DRYLUJEMY
i umieszczamy w garnku z sokiem i skórką z pomarańczy.
CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY, NASTĘPNIE
zmniejszamy moc grzania i smażymy powidła przez mniej więcej 1 godzinę (po godzinie odstawiamy śliwki do wystudzenia, nawet na całą noc).
JEŚLI ŚLIWKI NIE
były zbyt słodkie, dosładzamy.
WYSTUDZONE ŚLIWKI SMAŻYMY
na małym ogniu, do momentu odparowania soku i uzyskania konsystencji dość gęstych powideł.
CAŁOŚĆ PRZYPRAWIAMY DO
smaku cynamonem.
JESZCZE GORĄCE POWIDŁA
przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików.
RANTY SŁOIKÓW DOKŁADNIE
wycieramy, następnie zakręcamy.
SŁOICZKI Z POWIDŁAMI
umieszczamy w garnku z wodą (po włożeniu słoików woda musi sięgać trochę powyżej połowy ich wysokości).
SŁOIKI NIE MOGĄ
nawzajem się dotykać w garnku.
WODĘ W GARNKU
doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut.
SPASTERYZOWANE SŁOIKI WYCIĄGAMY
z garnka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1384,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
43,3 kcal
Tłuszcz
0,2 g
Węglowodany
10,8 g
Błonnik
1 g
Białko
0,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie pierożki dim sum z chlebowcem
Chińskie pierożki przygotowane na parze kryją w sobie bogactwo azjatyckich smaków! Ich wegańską wersję z jackfruitem (owocem chlebowca) przygotujecie dzięki przepisowi Kingi.

Ekspresowe congee
Skuś się na to wyjątkowe śniadanie w stylu azjatyckim, czyli congee, które dzięki wsparciu termorobota MC Smart przygotujesz w naprawdę ekspresowym tempie!

Łosoś w orientalnej marynacie
Przygotuj smacznego łososia w orientalnej marynacie – ostrym imbirem, słodkim miodem i słonym sosem sojowym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą
Pyszne ciasto z rabarbarem i malinami, skrytymi pod warstwą chrupiącej puszystej bezy!

Kurczak tikka masala
Kurczak tikka masala to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni indyjskiej, które znaleźć można w dosłownie każdej restauracji serwującej kuchnię Indii. Aromatyczne przyprawy, kremowy sos pomidorowy i soczyste kawałki kurczaka tworzą danie pełne głębi. Poznaj nasz przepis!

Razowa pizza kresowa z pieczonymi warzywami i ziołowym pesto
Danie, które w prosty sposób łączy klasykę kuchni włoskiej i tradycyjne polskie smaki. Takiej pizzy trzeba spróbować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką
Idealny posiłek na letnie popołudnie. Lekki, świeży, a przede wszystkim pyszny!

Risotto ze szpinakiem i smażoną rybą
Przygotuj danie inspirowane kuchnią włoską – risotto ze szpinakiem i rybą z dodatkiem białego wina!

Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
Delikatne i puszyste – takie są drożdżowe zajączki! Idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska na wielkanocnym stole.