Pstrąg wędzony na sianie • przepis • składniki • przygotowanie
Rozsmakuj się w soczystym i delikatnym pstrągu wędzonym na sianie, podanym w towarzystwie aromatycznego sosu z podsmażonych warzyw.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY WARZYWA
Na patelnię wlewamy olej, dodajemy 3 rozgniecione ząbki czosnku i 3 cebulki dymki pokrojone na duże kawałki. Warzywa mocno przypiekamy przez kilka minut, żeby nabrały koloru i zmiękły. Po podsmażeniu zdejmujemy je z patelni. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na duże kawałki i podsmażamy na tej samej patelni, doprawiając solą. Po kilku minutach zmniejszamy ogień i dodajemy na patelnię podsmażone wcześniej cebulę i czosnek. Podduszamy razem przez 2-3 minuty i zdejmujemy z patelni.
WĘDZIMY PSTRĄGA
Pstrąga przekrawamy na dwa filety i pozbawiamy kręgosłupa. Posypujemy kilkoma gałązkami świeżego tymianku. Patelnię wykładamy siankiem. Pstrąga kładziemy na sianku skórą do dołu i wędzimy na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 10 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Warzywa przekładamy na deskę i dokładnie, bardzo drobno siekamy. Przekładamy do miski. Dodajemy skórkę otartą z limonki i sok. Dolewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pół łyżeczki kuminu i sól. Bazylię siekamy i dodajemy do warzyw.
PODAJEMY DANIE
2 cebulki dymki przekrawamy na pół. Na patelnię dodajemy olej i smażymy dymki, najpierw od wewnątrz, a następnie z drugiej strony. Na talerz wykładamy pstrąga, a na niego przygotowany sos z podsmażonych warzyw. Dekorujemy podsmażoną dymką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1597,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
399,4 kcal
Tłuszcz
28,6 g
Węglowodany
12,8 g
Błonnik
4,1 g
Białko
25,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
Kruche ciasto, nadzienie rabarbarowo-truskawkowe i chrupiąca beza. Paweł Małecki wie, jak przygotować iście wiosenny deser!

Kanapka z jajkiem sadzonym i serem
Pyszne śniadanie w 15 minut? Przygotuj kanapkę zapiekaną z serem, szynką i jajkiem sadzonym!

Konfitura z cukinii i pomidorów
Zachowaj smak sezonowych warzyw, by powrócić do niego w jesienne dni! Konfitura z cukinii i pomidorów będzie świetnym dodatkiem do ryb i naleśników!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pesto pistacjowe
Sos, który jest niezwykle prosty i pyszny, czyli domowe pesto pistacjowe. Skuś się na jego przygotowanie i ciesz się idealnym dodatkiem do makaronu i nie tylko.

Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem
Zobacz, jaki pomysł na świąteczną sałatkę z jajem ma Daria Ładocha! Baza to kasza bulgur, awokado, pomidorki cherry i cytrusowo-ziołowy dressing.

Świąteczna owsianka
Wypróbuj przepis na rozgrzewającą i pachnącą świętami owsiankę, którą przygotujesz w mig w swoim MC Smart!
🔥 O podobnym poziomie trudności

3 sposoby na omlet
Omlet na słodko w stylu azjatyckim oraz z łososiem i awokado – wypróbuj wszystkie trzy przepisy na udany początek dnia!

Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone
Kremowe risotto z mięsem indyka, orzeźwiającą cytryną i serkiem mascarpone według pomysłu Okrasy!

Tartaletki ze szpinakiem
Prosta przekąska, którą możesz mieć zawsze pod ręką. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, kilka dodatków i gotowe!