Sałatka z brukselki • przepis • składniki • przygotowanie
Mała brukselka, wiele możliwości! Tym razem nie gotowana, a chrupiąca – na surowo. Wykorzystaj to pyszne warzywo, by przygotować sałatkę z wyjątkowym dressingiem.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MYJEMY I SZATKUJEMY BRUKSELKĘ
Brukselkę myjemy i odsączamy z wody na durszlaku, a następnie obieramy z zewnętrznych liści. Każdą główkę szatkujemy do miski za pomocą szatkownicy do warzyw.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SURÓWKI
Dodajemy posiekane liście szpinaku, pistacje obrane z łupinek, rodzynki i twaróg pokruszony na mniejsze kawałki.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania dressingu dokładnie mieszamy w miseczce.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Tuż przed podaniem mieszamy składniki sałatki połączone w misce. Dodajemy dressing i ponownie mieszamy całość. Z wierzchu posypujemy czarnuszką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
915,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
457,5 kcal
Tłuszcz
26,0 g
Węglowodany
39,4 g
Błonnik
23,5 g
Białko
23,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Arabska zupa z soczewicy ze szpinakiem
Sycąca, rozgrzewająca propozycja dla miłośników Orientu. Aromatyczna zupa krem doskonale smakuje i kusi zapachem!

Łosoś z kremem musztardowym w chlebie pita
Jak smakuje łosoś w chlebkach pita? Wybornie! Tego połączenia musisz spróbować!

Pity z wegańskimi klopsami i domowym majonezem roślinnym
Weekend to idealny czas na pitę! Spróbujcie szybkiego przepisu na jej smaczną, roślinną wersję.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Fajita z kurczaka
Pierś kurczaka i świeże warzywa grillowane w aromatycznej marynacie z czosnkiem. Podane w tortilli, z dodatkiem pico de gallo i kwaśnej śmietany z pewnością zachwycą gości podczas każdego spotkania na świeżym powietrzu.

Tostowana kanapka z masłem orzechowym i owocami
Tosty na słodko? Czemu nie! Ta propozycja naprawdę kusi smakiem… Wystarczy chrupiąca bułka, masło orzechowe i owoce!

Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola
Śmietanowy sos z dodatkiem szpinaku i sera gorgonzola świetnie komponuje się ze schabem. Sprawdź, jak smakuje to doskonałe połączenie – wykorzystaj przepis Karola!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem
Zamień filet z pstrąga w smakowitą, pieczoną kieszonkę wypełnioną aromatycznym serowym farszem.

Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
Sezon na ogórki, to najlepszy czas by przygotować kiszonki! Wypróbuj przepis!

Sałatka makaronowa z cukinią
Prosta i smaczna sałatka, w której połączysz smak pieczonej cukinii, najlepszego makaronu i świeżych pomidorów. Sięgnij po słoneczny, włoski przepis od Darii, przygotuj obiad dla rodziny lub danie, które podasz na przyjęciu.