Sałatka z kurczakiem i chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi • przepis • składniki • przygotowanie
Sałatka z chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi i soczystą piersią kurczaka to świetny pomysł na kolację lub lunch. Sprawdź, jak łatwo ją przygotować!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY TALARKI ZIEMNIACZANE
Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Kilka razy przepłukujemy je zimną wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Osuszone ziemniaki wrzucamy do miski, dodajemy 2 łyżki oleju, paprykę wędzoną i sól i dokładnie mieszamy. Gotowe talarki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 30-35 minut, aż nabiorą złotego koloru i chrupkości.
SMAŻYMY MIĘSO
Pierś kroimy w kostkę i doprawiamy przyprawą do kurczaka. Smażymy je na 2 łyżkach oleju na złoty kolor.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy.
KOMPONUJEMY SAŁATKĘ
Cebulę kroimy w piórka, pomidorki na pół, a ser feta w kostkę. W dużej misce umieszczamy mix sałat i cebulę i polewamy je sosem. Na tym układamy ser, kurczaka, a także talarki ziemniaczane. Sałatkę możemy podawać, kiedy składniki są wciąż ciepłe.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
899,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
449,8 kcal
Tłuszcz
27,8 g
Węglowodany
25 g
Błonnik
3,9 g
Białko
25 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z bakłażanem, fetą i granatem
Szukasz nowych pomysłów na wykorzystanie bakłażana? Przygotuj prostą, szybką i pyszną sałatkę według przepisu Karola! Zostanie w Twoim menu na dłużej.

Chlebek mięsny po grecku z tzatziki
Dla tych, którzy ponad wszystko kochają mięso w każdej postaci, mamy propozycję – „chlebek” w stylu greckim.

Cytrynowa zupa w stylu greckim z kurczakiem
Sycąca i lekka jednocześnie! Zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem kritharaki jest tak pyszna, że ma szansę zdobyć stałe miejsce w Twoim menu. Wypróbuj przepis Karola!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Okoń nilowy ze szparagami
Przygotuj wykwintne, ale łatwe danie – okonia nilowego ze szparagami w sosie maślano-winnym.

Ananasowe smoothie z awokado
Moda na zielone smoothie trwa. Wypróbuj połączenie świeżego szpinaku, awokado i mięty ze słodkim ananasem i pomarańczą.

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Babka orzechowo-migdałowa
Przekonaj się, że z naszym przepisem babka zawsze się udaje i ma niezapomniany orzechowo-migdałowy smak.

Pudding brzoskwiniowy
Miękkie brzoskwinie i smak ciasteczek to połączenie, które pokochają dzieciaki, zwłaszcza jeśli przygotują ten pyszny deser razem z Wami!

Gorąca lemoniada
Pyszny, rozgrzewający napój herbaciany bogaty w witaminę C i wyjątkową miodową słodycz – najlepszy w chłodne dni!