Serniczkowe zajączki • przepis • składniki • przygotowanie
Serniczkowe zajączki to idealne słodkie przekąski na Wielkanoc! Te zakręcone bułeczki wymagają odrobiny cierpliwości, gdyż wyrastają całą noc, jednak warto je przygotować. Będą pięknym dodatkiem na każdym wielkanocnym stole.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SPIENIAMY DROŻDŻE
Mleko podgrzewamy tak, aby było letnie, i łączymy z drożdżami i cukrem. Tak przygotowaną mieszaninę odstawiamy na ok. 5 minut, aby drożdże się spieniły.
WYRABIAMY CIASTO
W dużej misce mieszamy ze sobą spienione drożdże, mąkę, jajka i sól. Całość wyrabiamy do pierwszego połączenia składników i dodajemy stopniowo miękkie masło. Każdą kolejną porcję masła dodajemy dopiero, kiedy poprzednia dobrze połączy się z ciastem. Ciasto wyrabiamy jeszcze przez ok. 5 minut. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem dużej miski i odstawiamy na minimum 8 godzin do lodówki, aby wyrosło.
SMARUJEMY CIASTO MASĄ SEROWĄ
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach 30 x 40 cm. Ciasto smarujemy masą serową, zostawiając ok. 3 cm suchej powierzchni wzdłuż dłuższego boku.
ZAWIJAMY CIASTO
Ciasto zawijamy wzdłuż długiego boku, zaczynając od strony pokrytej w całości masą serową. Tak przygotowany rulon z ciasta kroimy na 8 równych kawałków.
FORMUJEMY ZAJĄCZKI
Każdy z małych rulonów odwijamy od strony, która nie jest pokryta masą serową, i nacinamy w połowie, kończąc nacięcie przy początku nadzianej części ciasta. Suchym końcówkom nadajemy lekko spiczasty kształt, zbliżony do kształtu uszu zajączka, i przeplatamy je ze sobą, aby ładnie się układały.
PIECZEMY ZAJĄCZKI
Gotowe zajączki przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce, aby ponownie wyrosły (ok. 30-90 minut). Wyrośnięte zajączki smarujemy roztopionym masłem i pieczemy przez ok. 20-25 minut.
OZDABIAMY ZAJĄCZKI
Zajączki studzimy. Cukier puder przesiewamy przez sito. Następnie ucieramy go z sokiem z cytryny aż powstanie lukier. Każdego zajączka smarujemy gotowym lukrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4843 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
605,4 kcal
Tłuszcz
27,1 g
Węglowodany
79,6 g
Błonnik
0,6 g
Białko
12,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasztet z mięsa mielonego z chutneyem ze świeżych pomidorów
Dodatek do kanapek, który świetni sprawdzi się na pikniku? Przygotuj mięsny pasztet z aromatycznymi ziołami i sosem chutney z pomidorów i papai!

Roślinny tort marchewkowy
Puszysty i pyszny tort marchewkowy z dodatkiem orzechów włoskich, przełożony kremem kokosowym to idealny deser dla każdego, zwłaszcza wegan!

Minipizza z kabanosami
Sprawdzony przepis Karola Okrasy na pizzę! Doskonała na obiad lub kolację!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pudding jaglany z kaki
Słodkie śniadanie czy owocowy podwieczorek? Jaglany pudding z kaki jest tak prosty i pyszny, że nie warto wybierać – niech jak najczęściej gości w Twoim menu!

Szybki wegeburger
Burger bez dodatku mięsa smakuje równie pysznie. Poznaj nowe smaki i spróbuj tego z tofu i warzywami.

Ciasto na pizzę we włoskim stylu
Domowe ciasto na pizzę, które długo wyrasta, odwdzięczy się smakiem i jakością. Połącz je z prostymi dodatkami, by stworzyć wyborną kompozycję we włoskim stylu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
Klasyczny makaron we włoskim stylu z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje.

Łosoś z porami w sosie pistacjowo-miodowym z ziemniakami
Czy łosoś dobrze sprawdzi się w połączeniu z porami, miodem i pistacjami? Nie musisz sobie wyobrażać, sprawdź!

Kolorowa sałatka w słoiku
Sałatkę w słoiku możesz zabrać ze sobą do pracy lub na piknik. Przygotuj ją z kaszą, warzywami i jogurtowo-miodowym dressingiem.