Sernik ciasteczkowy • przepis • składniki • przygotowanie
Kremowy i pysznie korzenny sernik z ciasteczkami Speculoos smakuje szczególnie dobrze jesienią i zimą, gdy połączenie wyrazistych smaków przypraw rozgrzewa nasze kubki smakowe.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Spód tortownicy o średnicy ok. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka Speculoos rozdrabniamy na drobny piasek (np. w malakserze lub wałkiem). Masło roztapiamy i mieszamy z pokruszonymi ciasteczkami. Masę, o konsystencji mokrego piasku, wykładamy na spód tortownicy i dokładnie dociskamy.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Do miski wlewamy serki wiejskie i dodajemy jajka, erytrytol, sypki budyń oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko miksujemy na gładką masę.
PRZYGOTOWUJEMY SERNIK
Masę serową wylewamy na spód z ciasteczek, po czym wyrównujemy wierzch. Na dolną półkę piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z wodą. Piekarnik rozgrzewamy do 160°C z funkcją grzania góra - dół.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ SPECULOOS
Krem umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy krem stanie się płynny, polewamy nim wierzch wystudzonego sernika. Na koniec dekorujemy pokruszonymi ciasteczkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2949,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
245,8 kcal
Tłuszcz
12,8 g
Węglowodany
20,2 g
Błonnik
0 g
Białko
15 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grzybowe tortelloni
Aksamitne pierożki z grzybowym farszem podane z pieczarkami i kremowym sosem. Proste, eleganckie i pyszne danie.

Kiszone i suszone pomidory
Korzystaj z sezonu i przygotuj pyszne przetwory na zimę! Kinga pokaże Ci, jak zrobić kiszone i suszone pomidory!

Tort sernikowy z polewą ze smoothie
Torty, które nie wymagają pieczenia, też mogą być zachwycające! Wypróbuj przepis na tort sernikowy z owocową polewą.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pajęcze muffiny według Lempiank
Wspaniałe muffiny z kawałkami białej czekolady i orzechów laskowych, które dzięki pajęczym dekoracjom będą idealną słodką przekąską na Halloween. Czy odważysz się ich spróbować?

Żelazne kluski z suszoną cebulą i wędzonym twarogiem
Klasyka kuchni regionalnej, czyli żelazne kluski, w nowym wydaniu. Przygotuj to danie na najbliższy obiad i przekonaj się, jak smakuje z dodatkiem suszonej cebuli w oleju i wędzonego twarogu.

Czekoladowe nicecream
Banany, awokado, kakao i syrop klonowy – to połączenie tworzy świetną przekąskę, która doskonale sprawdzi się kiedy masz ochotę na coś słodkiego.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z rzodkiewki ze smażonymi kawałkami sera camembert
Ostry smak rzodkiewki i szczypiorku, a do tego rozpływający się w ustach ser w złocistej panierce. Połączenie doskonałe!

Ekspresowe banoffee z mascarpone
Błyskawiczne w przygotowaniu i naprawdę przepyszne banoffee z kremem z serka mascarone to idealny szybki deser. Koniecznie wypróbuj przepis Pauli!

Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
Śledzie i słodkie smaki to połączenie idealne! Sprawdź, jak komponują się z żurawinami i rodzynkami, wykorzystując przepis, który zagości w Twojej kuchni na dłużej!