Śmietanowiec z galaretką • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz przepisu na ciasto bez pieczenia? Wypróbuj pyszny śmietanowiec Pawła, w którym zatopione są kostki malinowej galaretki.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZECIERAMY MALINY
Maliny rozmrażamy, miksujemy i przecieramy przez sito. Przekładamy do rondelka i zagotowujemy. Dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ MALINOWĄ
Żelatynę namaczamy w wodzie i dodajemy do gorących malin. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy maliny wystygną, wstawiamy je do lodówki do zestalenia.
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD CIASTA
Ciastka siekamy i wkładamy do miski. Dodajemy krem orzechowo-czekoladowy i całość mieszamy. Rozkładamy równomiernie na spodzie foremki, wysmarowanej olejem i oprószonej cukrem pudrem.
UBIJAMY ŚMIETANKĘ
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę namaczamy w wodzie, dodajemy do niej sok z limonki, mieszamy. Do ubitej śmietanki dodajemy serek homogenizowany i całość mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ponownie mieszamy.
ŁĄCZYMY MASĘ ŚMIETANOWĄ Z GALARETKĄ
Galaretkę z malin kroimy na małe kostki (ok. 1 x 1 cm) i dodajemy do masy śmietanowej. Delikatnie mieszamy. Gotową masę rozkładamy równomiernie na spodzie z ciastek. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 45 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5081,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
317,6 kcal
Tłuszcz
19,1 g
Węglowodany
30,8 g
Błonnik
6,5 g
Białko
6,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi
Oryginalny deser, który zaskoczy fanów tradycyjnych galaretek swoim oryginalnym smakiem i dodatkiem mleka kokosowego.

Chaffle, czyli gofr z jajek i sera z zieloną pastą
Szukasz pomysłu na wyjątkowe śniadanie? Wypróbuj przepis na chaffle, czyli wytrawnego gofra z jajka i sera cheddar. W połączeniu z aromatyczną zieloną pastą i świeżymi warzywami danie to będzie śniadaniowym hitem!

Szaszłyki z krewetek i chleba z aioli w stylu karaibskim
Zaskakujący pomysł na grilla, czyli szaszłyki z krewetek i chleba. To eksplozja smaków, która dzięki dodatkowi aioli w stylu karaibskim i piklowanych winogron zamieni kolejne grillowanie w podróż dookoła świata!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto à la Kinder Country
Znane słodycze bywają inspiracją także dla Pawła Małeckiego! Sprawdź, jak smakują warstwy ciasta z aksamitnym kremem śmietanowym, czekoladą i pszenicą!

Lody truskawkowo-miętowe
Wypróbuj przepis na orzeźwiające lody truskawkowo-miętowe! Łatwe w wykonaniu, idealne na upalne dni!

Deser gruszkowo-cynamonowy z maślanką
Delikatny biszkopt bez mąki, karmelizowane gruszki z dodatkiem cynamonu i maślanki! To deser dla prawdziwych smakoszy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
Nie bój się urozmaicania klasyki. Spróbuj crème brûlée w zupełnie nowym wydaniu – z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem!

Faszerowana indyczka
Indyczka w nowoczesnym wydaniu pachnie limonką i tymiankiem! Poznaj świąteczny przepis Darii.

Szynka w glazurze miodowo-porzeczkowej
Szynka w glazurze zachwyca lekko słodkim smakiem. Idealnie podczas świątecznego obiadu!