Surówka z białej rzodkwi • przepis • składniki • przygotowanie
Surówka z białej rzodkwi z dodatkiem marchewki i ogórka po azjatycku to doskonały przykład dania, które nie tylko zachwyca swoim wyjątkowym smakiem, ale także niesamowitą prostotą i świeżością składników. Połączenie chrupiącej białej rzodkwi, soczystej marchewki i świeżego ogórka ze słodko-kwaśną marynatą i nutą sezamu z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom orientalnego stylu gotowania.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Rzodkiew, marchewki i ogórka umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Postaraj się dokładnie oczyścić warzywa z zanieczyszczeń. Liście bazylii także starannie umyj i osusz.
KROIMY WARZYWA
Rzodkiew i marchew obierz ze skóry i pokrój w drobne słupki. Ogórka także pokrój w słupki, ale nie obieraj go ze skóry, gdyż może stracić swoją jędrność. Jeśli masz trudność z drobnym krojeniem, możesz pokroić warzywa na mandolinie lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty, czyli ocet ryżowy, sos sojowy, cukier, olej oraz sól. Czosnek obierz z łupiny i drobno poszatkuj. Wrzuć do miseczki. Dobrze wymieszaj, aż cukier się rozpuści.
MARYNUJEMY WARZYWA
Gotowy sos-marynatę wlej do dużej miski z warzywami, tak, aby przykrył je wszystkie. Miskę zabezpiecz folią i włóż ją do lodówki na jakieś 15 minut, aby warzywa przeszły smakiem sosu.
PRAŻYMY SEZAM
Na suchej patelni upraż sezam. Ziarna powinny być lekko pachnące, uważaj, by ich nie przypalić. Gotowy prażony sezam wystudź.
PODAJEMY SURÓWKĘ
Wyciągnij surówkę z lodówki i delikatnie odlej z niej nadmiar marynaty. Przełóż ją na talerze lub do miseczek, a następnie każdą porcję udekoruj sezamem oraz bazylią. Podawaj jeszcze lekko schłodzoną.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
343,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
85,9 kcal
Tłuszcz
2,7 g
Węglowodany
13,5 g
Błonnik
2,3 g
Białko
3,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krewetki w cieście
Orientalna propozycja obiadowa z delikatnym mięsem krewetek w roli głównej – do przygotowania w szybki i prosty sposób.

Baozi — azjatyckie bułeczki z wieprzowiną
Miękkie, puszyste i wypełnione soczystym farszem bułeczki — baozi z wieprzowiną to danie, które potrafi rozkochać w sobie od pierwszego kęsa. Jak zrobić to orientalne danie? Poznaj nasz przepis na azjatyckie bułeczki na parze z wieprzowym farszem!

Katsudon
Daleki Wschód nie jest wcale tak odległy. Spróbuj przepisu na katsudon i odkryj orientalne smaki w swojej kuchni.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gazpacho z pomidorów malinowych
Sycące, zimne i aromatyczne – właśnie takie gazpacho przygotujecie według przepisu Karola. Jedyne, czego nie ostudzi, to apetyt na więcej!

Sos koperkowy
Wyjątkowo prosty i aromatyczny sos koperkowy, który świetnie nadaje się do ryb, delikatnych pulpecików drobiowych lub ich wegetariańskich odpowiedników.

Młode ziemniaki z grilla w boczku
Ziemniaki z rusztu to smakowity dodatek, który przygotujesz w kilka chwil. Owiń warzywa boczkiem, ugrilluj i… gotowe!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami
Spróbuj jajek z farszem w nieco innym wydaniu – z oliwkami, suszonymi pomidorami i orzeszkami pinii z listkiem bazylii.

Sałatka bawarska z kapusty
Kapusta, odrobina boczku, cebula i przyprawy nadają tej sałatce wyjątkowy smak, którego musisz spróbować!

Tarta Tatin z szalotkami i serem pleśniowym
Znasz przepis na tartę Tatin? Tym razem Kinga przygotowała ją w wersji wytrawnej – z szalotkami i serem pleśniowym. Spróbuj tego połączenia!