Warzywna potrawka w aromatycznym sosie • przepis • składniki • przygotowanie
Ten szybki w przygotowaniu obiad ze świeżych warzyw to kwintesencja lata! Kolorowe składniki, które w połączeniu z aromatycznym sosem z czosnku, cebuli, kurkumy i imbiru nabierają wyjątkowego smaku.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Kalafior dzielimy na różyczki, a kalarepę i botwinkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywa umieszczamy w koszu do gotowania na parze.
GOTUJEMY WARZYWA
Do misy Monsieur Cuisine Smart wlewamy litr wody, dodajemy sól i piramidkę smaku. Na urządzenie nakładamy kosz z warzywami i wybieramy programgotowanie na parze/120°C/15 minut/prędkość 1. Gotowe warzywa przekładamy do miski a misę urządzenia przemywamy i dokładnie osuszamy.
ROZDRABNIAMY CZOSNEK I CEBULĘ
Cebulę i czosnek obieramy i umieszczamy w misie urządzenia. Następnie zamykamy pokrywę i wybieramy programgotowanie według własnych ustawień/5 sekund/prędkość 8.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na tarce o drobnych oczkach ścieramy imbir i kurkumę. Zdejmujemy pokrywę z misy urządzenia i przy użyciu łopatki zgarniamy cebulę ze ścianek. Następnie dodajemy 20 g oliwy i wybieramy programgotowanie według własnych ustawień/temperatura 120°C/5 minut/prędkość 1. Z misy urządzenia zdejmujemy miarę, aby para mogła się swobodnie ulatniać. Po ok. 2 minutach duszenia warzyw dodajemy tarte imbir i kurkumę.
DOPRAWIAMY SOS
Do sosu dodajemy koperek i musztardę. Całość ponownie rozdrabniamy wybierając programgotowanie według własnych ustawień/5 sekund/prędkość 8.
PODAJEMY POTRAWKĘ
Gotowy sos przekładamy do miski z warzywami i całość dokładnie mieszamy. Danie podajemy jeszcze ciepłe.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
782,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
391,5 kcal
Tłuszcz
13,1 g
Węglowodany
61,8 g
Błonnik
25,8 g
Białko
19,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
Warzywny farsz na kruchym spodzie – świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Danie możesz podawać na ciepło lub na zimno.

Zupa z ciecierzycy z mleczkiem kokosowym
Szukasz pomysłu na aromatyczną zupę wegetariańską? Przygotuj tę z ciecierzycą, mleczkiem kokosowym, pastą curry oraz nutą imbiru i limonki!

4 sposoby na frytki i dipy
Przepis na frytki, w którym nie znajdziesz ziemniaków? Zobacz, jaki jest sposób DG!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie ciasteczka śniadaniowe bez cukru
Wypróbuj przepis na te pyszne i pożywne ciasteczka wegańskie! Idealne solo lub jako dodatek do jogurtu i owoców.

Sałatka z brokułem i winogronami
Owoce i warzywa świetnie do siebie pasują w sałatkach, zwłaszcza tak dopracowanych w smaku, jak sałatka z brokułu i winogron, którą przygotujecie dzięki przepisowi Kingi!

Szparagowe paluszki w cieście filo
Zamiast tradycyjnych paluszków paluszki ze szparagów! Przygotuj wiosenną przekąskę i ciesz się sezonem na te wspaniałe warzywa.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Świąteczne risotto
Przygotuj risotto dla całej rodziny! Z indykiem, jabłkiem i duża porcją świeżego tymianku!

Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem
Wypróbuj przepis na kruchą tartę z aromatycznym serem kozim, boczkiem i pieczarkami!

Polędwica wieprzowa z ananasem z woka
Spróbuj polędwiczki wieprzowej w słodko-ostrym wydaniu. Z chili, imbirem i oczywiście ananasem!