Wytrawne cruffiny z serem gorgonzola z mascarpone i pistacjami • przepis • składniki • przygotowanie
Co wyjdzie z połączenia muffinek i croissantów? Cruffiny, które podbiją Wasze podniebienia. Szczególnie w wytrawnej formie, nadziane serem gorgonzola z mascarpone i pistacjami. Doskonale się nadają na przyjęcie czy jako przekąska na wieczór filmowy.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Ciasto francuskie rozwijamy, delikatnie rozwałkowujemy i kroimy na parzystą liczbę 3-centymetrowych pasków.
ZWIJAMY CRUFFINY
Paski ciasta sklejamy po dwa tak, aby z każdej strony były ok. 2-centymetrowe kawałki niepołączone z drugim paskiem. Następnie ciasto zwijamy w rulon, tworząc ślimaka i zawijając pojedyncze kawałki ciasta pod spód. Tak przygotowane ślimaki przekładamy do natłuszczonej formy do muffinek, smarujemy rozbełtanym jajkiem i oprószamy płatkami soli.
PIECZEMY CRUFFINY
Cruffiny pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Gotowe ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
NADZIEWAMY CRUFFINY
Ser przekładamy do miski i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy go do rękawa cukierniczego i nadziewamy nim wystudzone cruffiny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1135,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
189,2 kcal
Tłuszcz
15,8 g
Węglowodany
5,6 g
Błonnik
0 g
Białko
5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Roladki z bakłażana z farszem orzechowym
Faszerowane roladki z bakłażana to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Aromatyczna orzechowa pasta sprawia, że bakłażan nabiera wyjątkowego smaku, który zachwyci wszystkich gości. Wypróbuj koniecznie!

Gnocchi z pesto z rukoli
Kluseczki gnocchi w stylu włoskim, podane z pysznym pesto z rukoli według pomysłu Okrasy – koniecznie spróbuj!

Pizza margherita – przepis
Królowa gatunku, czyli margherita, zachwyca prostotą składników, w których kryje się potęga smaku. Przygotuj ją na domowym cieście w stylu włoskim z przepisu Karola!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kolacja malucha – kotleciki rybne z warzywami
Ahoj, mały marynarzu! Na stół wpływają przepyszne kotleciki z łososiem, szpinakiem, ziemniakami i marchewką. Ten przepis Kingi uwielbiają rodzice, bo świetnie sprawdza się wtedy, gdy trzeba szybko znaleźć pomysł na wartościową kolację.

Dorsz z kuskusem brokułowo-kalafiorowym
Dorsz na parze podany z odpowiednimi dodatkami to prawdziwy przysmak. Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować to wyjątkowe danie.

Pizza alla carbonara
Domowa pizza na gotowym spodzie inspirowana słynnym makaronem carbonara. Dzięki dodatkowi cienkich plastrów guanciale i rozpływających się po cieście żółtek zachwyca smakiem. Przygotuj ją i przekonaj się, jaka jest pyszna!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z kozim serem
Sałatka z marynowanymi w miodzie orzechami, chrupiącym miksem sałat i serem kozim – łatwy przepis na udaną sałatkę!

Piersi indyka w chrupiących płatkach kukurydzianych z sosem z mango
Delikatny indyk i słodko-ostry chutney z mango to danie, w którym można się zakochać! Lekkie, sycące, wyraziste, pyszne!

Rollsy z kapusty pekińskiej z warzywami i humusem
Chrupnij na raz, ciesząc się smakiem i kolorami świeżych warzyw! Rollsy Kingi sprawdzą się jako drugie śniadanie, lunch lub przekąska dla tych, którzy cenią sobie lekkie menu.