Wytrawny crème brûlée z czarnym kawiorem • przepis • składniki • przygotowanie
Crème brûlée to klasyka deserów, ale ten przepis udowadnia, że jego wytrawna wersja jest równie smaczna! Jest w niej nie tylko kulinarne szaleństwo, ale i wyjątkowy, wyrafinowany smak.

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGOTOWUJEMY ŚMIETANKĘ
Na małym ogniu w rondelku zagotowujemy śmietankę. Gdy śmietanka zacznie się delikatnie gotować (na brzegach powstaną pęcherzyki powietrza), zdejmujemy rondelek z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA CRÈME BRÛLÉE
Żółtka łączymy w misce z majonezem i ubijamy za pomocą miksera ok. 1 minuty. Zmniejszamy obroty. Cały czas miksując żółtka na wolnych obrotach, cienkim strumieniem wlewamy zagotowaną śmietankę. Miksujemy, aż masa stanie się gładka i błyszcząca.
PIECZEMY CRÈME BRÛLÉE
Masę przelewamy przez sitko do kokilek, kokilki ustawiamy na blasze do pieczenia. Crème brûlée pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 100°C. Deser możemy wyjąć z piekarnika, gdy krem się zetnie.
SCHŁADZAMY I PODAJEMY CRÈME BRÛLÉE
Krem odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na minimum 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu wierzch deseru dekorujemy kawiorem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1217,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
608,7 kcal
Tłuszcz
56,6 g
Węglowodany
5,5 g
Błonnik
20,4 g
Białko
20,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Eskalopki w cieście ze śliwkami
Dla tych, którzy lubią "chrupiące" dania - eskalopki w delikatnym francuskim cieście posypane suszonymi śliwkami.

Gofrowe kanapki z francuskimi serami
Szukasz pomysłu na wyjątkowe śniadanie lub kolację? Wypróbuj przepis na gofrowe kanapki z francuskimi serami! To pyszne i aromatyczne danie, które urozmaici niejeden posiłek.

Twisty serowe z ciasta francuskiego
Serowe twisty to przekąska idealna na imprezę. Smakuje doskonale także razem z dipami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto wiewiórka
Ciasto wiewiórka jest idealne z dwóch powodów: ma wspaniały smak i łatwo się je przygotowuje! Wypróbuj je, a na pewno trafi na listę Twoich ulubionych ciast!

Kaczka na chrupiąco z karmelizowanymi jabłkami
Gotowana w ciemnym piwie, smażona w cieście naleśnikowym chrupiąca kaczka z pewnością Ci zasmakuje.

Marynowane szaszłyki warzywne z grilla
Lekka i zdrowa propozycja dania z rusztu. Marynata z octu balsamicznego i ziół gwarantuje jego niepowtarzalny smak.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z bazylią, jogurtem i smażonymi morelami
Miks sałat podany ze słodkimi smażonymi morelami, polany lekko słonym sosem jogurtowym z kawałkami pistacji. Idealna propozycja na wakacyjny piknik.

Mus czekoladowy
Jak mus, to mus! Ale ten mus musisz spróbować!

Dip z ciecierzycy
Delikatna konsystencja i wyrazisty charakter dipu z ciecierzycy to wyjątkowe połączenie, w którym zdecydowanie warto zasmakować. Przygotuj tę przekąskę na sylwestra i podaj ją ze snackami z ciasta francuskiego!