Zupa jarzynowa z lanymi kluskami • przepis • składniki • przygotowanie
Pełna warzyw i rozgrzewająca zupa jarzynowa z brokułem, fasolką i dodatkiem aromatycznej kurkumy. Wypróbuj ten przepis z klasycznymi lanymi kluskami i w pełni wykorzystaj możliwości termorobota MC Smart.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA LANE KLUSKI
Do pojemnika miksującego wbijamy jajka, mąkę i sól. Ciasto mieszamy, używając programygotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / obroty 4. Następnie przelewamy je do miski i odstawiamy na czas przygotowania zupy.
KROIMY WARZYWA NA MNIEJSZE CZĘŚCI
Cebulę i ziemniaki kroimy w ćwiartki, a marchewkę i pietruszkę na mniejsze kawałki.
PODSMAŻAMY CEBULĘ
Pokrojoną w ćwiartki cebulę przekładamy do pojemnika miksującego i rozdrabniamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekundy / obroty 6. Następnie zgarniamy ją ze ścianek naczynia, dolewamy oliwę i całość podsmażamy, bez miarki w pokrywie urządzenia, używając programuprzypiekanie / czas 2 minuty / temperatura 130°C / obroty 1. Tak przygotowaną cebulę przekładamy do miski.
SIEKAMY WARZYWA
Do pojemnika miksującego przekładamy marchewkę i pietruszkę i siekamy je, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 4 sekundy / obroty 7. Następnie do warzyw dodajemy kawałki ziemniaków i ponownie wszystko siekamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 4 sekundy / obroty 6.
GOTUJEMY ZUPĘ
Do rozdrobnionych warzyw dolewamy ciepły bulion i gotujemy zupę, korzystając z programugotowanie wg własnych ustawień / czas 7 minut / temp. 100°C / obroty 1. Po tym czasie dodajemy fasolkę szparagową oraz różyczki brokułu. Doprawiamy kurkumą i gotujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 7 minut / temperatura 100°C / obroty 1. Na koniec gotowania do pojemnika miksującego dodajemy podsmażoną cebulę i całość mieszamy kopystką.
GOTUJEMY KLUSKI
Do pojemnika miksującego z zupą powoli wkładamy łyżką ciasto na lane kluski. Następnie całość gotujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / temperatura 100°C / obroty w lewo. Na koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem oraz koperkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1191,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
297,8 kcal
Tłuszcz
6,9 g
Węglowodany
47,5 g
Błonnik
7,3 g
Białko
14,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

3 sposoby na kaszę pęczak
Tylko 1 składnik i aż 3 różne potrawy, które sprawdzą się jako całodzienne menu! Sprawdź, jakie proste dania można przygotować z kaszy pęczak i zapasów zgromadzonych w domowej spiżarni.

Tęczowy tort
Rainbow cake to tęczowy tort na wyjątkowe okazje. Wygląda spektakularnie! Przepis Pawła będzie doskonały na specjalną okazję!

ROZGRZEWAJĄCY KOMPOT RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
Rozgrzewający kompot z rabarbarem i truskawkami z dodatkiem aromatycznych przypraw – goździków, kardamonu i imbiru. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cytryny z miodem i rumem
Smakowity i rozgrzewający dodatek do herbaty umili długie jesienne wieczory w gronie najbliższych.

Owsianka ciasteczkowa ze świeżymi owocami
Zacznij dzień pełnym protein śniadaniem na słodko wg przepisu Pawła Małeckiego. Ciesz się o poranku smakiem czekolady, ciasteczek i świeżych owoców.

Grillowane tofu na bagietce z ziarnami
Tofu na bagietce to wyśmienite połączenie i smaczna przekąska. Spróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy
Kanapka nie musi być nudna, jeśli trafią do niej takie pyszności! Przygotuj sobie pożywne drugie śniadanie: kanapki z sałatką z ciecierzycy.

Piegowaty omlet z borówkami i czekoladowym mlekiem
Puszyste placuszki z owocami i mleko czekoladowe to zdrowy sposób na słodki poranek. Takie śniadanie jest przepyszne!

Pudding z tapioką i przecierem z guawy
Przecier z guawy jest smacznym uzupełnieniem puddingu z tapioką. Połącz je ze sobą – lekki deser lub drugie śniadanie gotowe!