Filety rybne z pikantną salsą pomidorową • przepis • składniki • przygotowanie
Obiad w niespełna 30 minut? Przygotuj soczystą rybę z pikantną salsą z awokado i dymką!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY POMIDORY
Pomidory myjemy, kroimy na pół i pozbawiamy pestek. Połówki pomidorów kroimy w drobną kostkę.
KROIMY SKŁADNIKI SALSY
Dymki i papryczki chili kroimy w krążki. Kolendrę myjemy, otrząsamy do sucha, listki obrywamy i siekamy. Miąższ awokado kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z połową soku z limonki.
DOPRAWIAMY SALSĘ
Przygotowane składniki mieszamy ze skórką otartą z limonki i doprawiamy do smaku solą. Schładzamy w lodówce.
SMAŻYMY RYBĘ
Filety rybne myjemy, osuszamy i doprawiamy pozostałym sokiem z limonki, solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju, w zależności od grubości przez 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy z salsą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1406,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
351,7 kcal
Tłuszcz
13,6 g
Węglowodany
10,9 g
Błonnik
46,9 g
Białko
46,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Koktajl na odnowę – zielony z gruszką
Jarmuż, awokado, gruszki, maliny – tyle dobra w jednej szklance! Wypróbuj przepis Kingi na zielony koktajl, który z pewnością trafi na listę Twoich ulubionych.

Świąteczne ciasteczka w kształcie choinek
Kruche ciasteczka, a pomiędzy nimi aksamitny, zielony krem pistacjowy – niech tak smakują Wasze święta! Przepis Kingi jest stworzony dla tych, którzy pieką słodkości bez glutenu.

Sylwestrowe jajka faszerowane
Talerz pełen jajek faszerowanych pastą z awokado doskonale pasuje do sylwestrowego menu. Wykorzystaj przepis Darii i przygotuj imprezę ze smakiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Czekoladowa karpatka
Klasyczna karpatka z kakaowym twistem! To ciasto osłodzi każdą okazję, na przykład Dzień Babci i Dzień Dziadka. Słodki poczęstunek połączy pokolenia przy jednym stole i zapewni moc dobrych wspomnień.

Fioletowe wegańskie wrapy
Dodaj koloru swoim posiłkom! Spróbuj pełnych świeżych warzyw i aromatycznej pasty z fasoli fioletowych wrapów i skończ z nudą na talerzu.

Krewetki tygrysie w maślanym sosie z botwinki i czosnku
Krewetki w połączeniu z groszkiem cukrowym i sosem z botwinką smakują wyśmienicie – wypróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami
Szaszłyki z grilla w wegetariańskiej odsłonie Kingi Paruzel! Bakłażany, tofu i brokuł, a wszystko to w pysznym domowym sosie teriyaki. Wypróbuj!

Wegański gyros z ciecierzycy w picie
Prawdziwa uczta? Gyros w wegańskim wydaniu! Przygotujesz go w bardzo prosty sposób i pokochasz za aromat i wyjątkową chrupkość.

Sałatka z boczkiem i chorizo
Przepyszna sałatka z dodatkiem aromatycznego boczku i pikantnego chorizo, w dodatku podana w jadalnej miseczce. To danie, które musisz przygotować!