Hiszpańska zupa z soczewicy • przepis • składniki • przygotowanie
Rozgrzewająca, sycąca i w hiszpańskim stylu! Zupa z soczewicy z dodatkiem kiełbasy chorizo to świetne danie na obiad w pierwsze chłodne dni roku.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY WARZYWA
W garnku, na rozgrzanej oliwie, przesmażamy przez ok. 5 minut ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewkę pokrojoną w talarki i łodygi selera pokrojone na mniejsze kawałki.
DODAJEMY SOCZEWICĘ I WODĘ
Soczewicę opłukujemy na sicie i odsączamy chwilę z nadmiaru wody. Dodajemy do przesmażonych warzyw.
PRZESMAŻAMY CHORIZO
Chorizo pokrojone w talarki przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy mocno się zarumieni, dodajemy do zupy.
PRZESMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Na tej samej patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy wędzoną papryką. Smażymy, mieszając, aż smaki się połączą. Cebulę i czosnek dodajemy do gotującej się zupy.
DOPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ
Zupę doprawiamy solą, pieprzem i octem winnym. Pod koniec gotowania dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2212,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
368,8 kcal
Tłuszcz
15,2 g
Węglowodany
35,6 g
Błonnik
20 g
Białko
20 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapka z wędlinami iberyjskimi
Wspaniała w swojej prostocie kanapka z wędlinami ibérico, aromatyczną oliwą i świeżą rukolą. Doceń smaki produktów w stylu hiszpańskim w daniu, w którym mają szansę lśnić.

Sałatka śniadaniowa z chorizo
Sycąca sałatka z wyjątkowymi składnikami w stylu hiszpańskim to świetne połączenie smaków, które sprawdzi się na śniadanie i nie tylko.

Gazpacho z pomidorów malinowych
Sycące, zimne i aromatyczne – właśnie takie gazpacho przygotujecie według przepisu Karola. Jedyne, czego nie ostudzi, to apetyt na więcej!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
Delikatne, soczyste mięso w słodko-pikantnej marynacie wzbogacone smakiem miodowej, kiszonej kapusty.

Warzywa po indyjsku z mango i orzeszkami
Mango, warzywa, ryż i curry, to połączenie, które zawsze smakuje. Podane w towarzystwie masła orzechowego przypadną ci do gustu na dłużej!

Burger z kurczakiem i mozzarellą
Soczysty drobiowy filet i smakowite dodatki między połówkami chrupiącej bułki. Pyszny pomysł na lekki i sycący posiłek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tołpyga w jajecznicy
Smażony filet z tołpygi przygotowany w niebanalny, a jednocześnie prosty i szybki sposób – w połączeniu z jajecznicą.

Nasi goreng - smażony ryż
Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, aromatyczne i pełne smaku danie z patelni, nasi goreng to propozycja idealna dla ciebie! Indonezyjski nasi goreng zachwyca połączeniem różnorodnych przypraw, warzyw i dodatków. Jak zrobić ten niesamowicie pyszny smażony ryż? Odkryj nasz sposób!

Makaron z kiełbasą i fasolą (one-pot)
Sycący jednogarnkowy makaron z kiełbasą i fasolą, który sprawdzi się jako posiłek w chłodny dzień. Koniecznie sprawdź, jak prosto i przyjemnie go przygotować.