Kurczak z farszem orzechowym i śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Karol Okrasa zdradza swój przepis na idealny farsz do kurczaka pieczonego w całości! Z kaszą, mielonym mięsem, orzechami i wędzonymi śliwkami – spróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU
Do miski wkładamy mielone mięso z kurczaka, zmieloną wątróbkę drobiową, posiekane orzechy włoskie, ugotowaną kaszę jęczmienną, półtorej łyżki posiekanych listków świeżego tymianku, doprawiamy majerankiem, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy wędzone śliwki.
PIECZEMY KURCZAKA
Przygotowanym farszem nadziewamy wnętrze kurczaka bardzo ściśle, otwór spinamy wykałaczkami i związujemy razem z nóżkami sznurkiem do pieczenia. Kurczaka smarujemy oliwą i posypujemy solą. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy szklankę wody, dorzucamy pozostałe gałązki tymianku, pokrojone cytryny w ćwiartki, przekrojoną na pół główkę czosnku i kawałki masła. Kurczaka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 1,5 godziny. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewamy kurczaka powstałym sosem.
PRZYGOTOWUJEMY GRUSZKI
Gruszki ze skórką kroimy wzdłuż na pół lub na ćwiartki. Przesmażamy na patelni z oliwą, od strony miąższu, do lekkiego skarmelizowania powierzchni. Kurczaka po wyjęciu z piekarnika trzymamy 10 minut w cieple, aby mięso dobrze zaabsorbowało soki, potem kroimy na kawałki i podajemy z gruszkami polanymi sosem z pieczenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6674,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1668,5 kcal
Tłuszcz
120,4 g
Węglowodany
65,6 g
Błonnik
87,1 g
Białko
87,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ziemniaki Hasselback
Wyglądają świetnie i tak też smakują – szczególnie na świeżym powietrzu! Ziemniaki Hasselback z przepisu Darii to aromatyczna przekąska, którą przygotujesz w piekarniku lub na grillu.

Vol-au-vent ze schabem i porami, w sosie pieczarkowym podawane z sałatą
Vol-au-vent, czyli ciasto francuskie faszerowane mięsem i warzywami. Brzmi dobrze, prawda? I właśnie tak smakuje.

Grillowane wegekiełbaski z sosem miodowo-pomidorowym
Coś na szybko, z grilla i to w wersji wege? Tak, to możliwe! Te kiełbaski pokochasz za ich smak i łatwość przygotowania.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański sernik z owoców lasu
Paweł Małecki oprócz klasycznych przepisów zna także ten na wegański sernik – na orzechowym spodzie, z masą z tofu i domową konfiturą z owoców leśnych.

Minipizza z kabanosami
Sprawdzony przepis Karola Okrasy na pizzę! Doskonała na obiad lub kolację!

Placek po węgiersku
Placek po węgiersku to tradycyjne danie, które wbrew nazwie, wcale nie pochodzi z Węgier. Ta potrawa to jeden z elementów kulinarnej mapy Podhala. Chrupiący i aromatyczny placek ziemniaczany pokryty gulaszem bez trudu przygotujesz w domowym zaciszu. Jak zrobić tę potrawę? Odkryj nasz sposób!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczarki faszerowane brązowym ryżem i serem camembert
Pieczarki portobello doskonale nadają się do faszerowania – spróbuj ich w połączeniu z brązowym ryżem, warzywami i serem camembert.

Świąteczny sernik z karmelizowanymi jabłkami
Aromatyczny, cynamonowy spód, warstwa masy serowej, słodkie, prażone jabłka i chrupiące orzechy. To musi być pyszne!

Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
Bezglutenowy spód orzechowy i masa serowa z dodatkiem mleczka kokosowego. Zobacz, jak przygotować nowoczesny sernik według Darii!