Mus z białej czekolady z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie
Lekki, aksamitny mus z białej czekolady z dodatkiem wanilii, zwieńczony świeżymi truskawkami… Ten pomysł na deser brzmi jak marzenie – na szczęście łatwe do spełnienia!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SIEKAMY CZEKOLADĘ
Połamaną białą czekoladę wrzucamy do misy termorobota i siekamy –ustawienia własne / czas: 5 sekund / obroty: 7. Posiekaną przekładamy do osobnej miski.
PRZYGOTOWUJEMY ŻELATYNĘ
W małej miseczce mieszamy żelatynę z 50 g schłodzonej śmietanki 30%. Odstawiamy na 5 minut, żeby napęczniała.
PODGRZEWAMY ŚMIETANKĘ
Do misy termorobota wlewamy pozostałe 250 g śmietanki 30% oraz ekstrakt waniliowy. Podgrzewamy –ustawienia własne / temperatura:90°C / czas: 7 minut / obroty: 1.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Do gorącej śmietanki dodajemy posiekaną białą czekoladę oraz napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy –ustawienia własne / czas: 4 minuty / obroty: w lewo. Gotową masę przelewamy do miski i zostawiamy do wystudzenia.
UBIJAMY ŚMIETANKĘ
Myjemy i dokładnie osuszamy misę robota. Zakładamy mieszadło i wlewamy schłodzoną śmietankę 36%. Ubijamy bez górnej miarki –ustawienia własne / czas: 3 minuty / obroty: 3. Po około 2,5 minuty przez otwór w pokrywie powoli wlewamy wystudzoną masę z białą czekoladą. Gotowy mus przelewamy do miseczek lub pucharków i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, aby stężał.
SERWUJEMY Z TRUSKAWKAMI
Tuż przed podaniem mus dekorujemy świeżymi truskawkami. Możemy je posiekać w termorobocie –ustawienia własne / czas: 8 sekund / obroty: 4– lub pokroić ręcznie. Deser podajemy schłodzony.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2924 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
731 kcal
Tłuszcz
61,2 g
Węglowodany
38,5 g
Błonnik
1,1 g
Białko
7,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane
Wariacja na temat klasycznego purée. Dodatek chrzanu i czosnku nadaje mu wyrazisty smak i intensywny aromat.

Kiszone i suszone pomidory
Korzystaj z sezonu i przygotuj pyszne przetwory na zimę! Kinga pokaże Ci, jak zrobić kiszone i suszone pomidory!

Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami
Rabarbar i truskawki w kruchym cieście to pomysł na słodką chwilę zapomnienia. Wypróbuj koniecznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Biszkopciki z galaretką malinową
Chrupiące biszkopciki, malinowa galaretka i polewa czekoladowa – zobacz, jak przygotować pyszny i efektowny deser!

Wigilijne pierogi
Poznaj przepis na klasyczne pierogi z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów!

Tort czekoladowo-kawowy
Szukasz przepisu na tort na wyjątkową okazję? Sięgnij po doskonały przepis Pawła Małeckiego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bułka z pastą z orzechów
Świeże bułki z dynią idealnie pasują do smakowitej pasty z rozmaitych orzechów, suszonych pomidorów oraz czosnku.

Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
Ten warstwowy deser inspirowany kuchnią krajów anglosaskich idealnie sprawdzi się wtedy, gdy chcesz przygotować coś, co łatwo będzie można podzielić między gości. Zasmakuj w figowo-czekoladowej pyszności!

Sylwestrowa przekąska z pastą jajeczną
Kiedy awokado spotka się z pastą jajeczną, powstanie smakowita przekąska, która sprawdzi się nie tylko podczas Sylwestra.