Ogórki kanapkowe z kurkumą • przepis • składniki • przygotowanie
Ogórki kanapkowe z kurkumą to wyjątkowa propozycja dla miłośników nieoczywistych w smaku pikli. W naszym przepisie znajdziesz nie tylko kurkumę, ale także czosnek, imbir i inne aromatyczne dodatki, które sprawią, że ogórki zachwycą Ciebie i domowników. Nie czekaj, spróbuj ich już dziś i odkryj nowe oblicze tradycyjnych przetworów!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYRZĄDZAMY MARYNATĘ
Do mniejszego garnka dodajemy wszystkie przyprawy, wlewamy ocet i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy i ustawiamy na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, a potem gotujemy jeszcze przez 5 minut. Następnie odkładamy zalewę, by wystygła.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Cebulę obieramy. Ogórki płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Imbir obieramy ze skórki. Potem kroimy cebulę w pióra, ogórki w plastry. Imbir kroimy obieraczką na długie paski.
UKŁADAMY SKŁADNIKI W SŁOIKACH
Do wyparzonych i czystych słoików wkładamy cebulę oraz imbir. Czosnek obieramy i kroimy w plastry i również dodajemy do słoików. Na koniec wkładamy też ogórki.
ZALEWAMY SŁOIKI
Przelewamy marynatę do słoików ze wszystkimi składnikami, tak aby sięgała do zakrętek (zostawiamy ok. 1 cm wolnej przestrzeni). Zakręcamy mocno słoiki.
PASTERYZUJEMY SŁOIKI
Duży garnek wyścielamy ścierką, a następnie układamy na niej słoiki. Zalewamy wszystko zimną wodą (1 l) i gotujemy przez 20 minut. Następnie wyciągamy słoiki z garnka i dokręcamy zakrętki. Następnie stawiamy do góry dnem i studzimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1960 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
280 kcal
Tłuszcz
0,8 g
Węglowodany
64 g
Błonnik
2,7 g
Białko
3,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

„Wegeskrzydełka” z boczniaków – jak z fast foodu
Najbardziej chrupiące i najsmaczniejsze wegańskie „skrzydełka” przygotowane z boczniaków. Gwarantujemy, że mimo stosunkowo niewielkiego dodatku tłuszczu, jedząc je, poczujesz się, jak w restauracji fast food.

Jajeczne muffiny śniadaniowe
Pyszne, pełne protein i warzyw muffiny, które będą wspaniałym pomysłem na smaczne śniadanie. Przygotuj je i ciesz się tym prostym i sycącym posiłkiem.

Faszerowane liście winogron
Kuchnia arabska pełna jest przypraw i wyraźnych smaków! Spróbuj liści winogron faszerowanych ryżem z dodatkiem mięty, szafranu i rodzynek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

2 przekąski na imprezę sylwestrową
Szukasz pomysłu na sylwestrowe menu? Przygotuj proste i szybkie przekąski według przepisu DG!

Klopsy z dorsza w zalewie octowej
Na spływ kajakowy, na camping, na dłuższą wyprawę – klopsy rybne w zalewie octowej świetnie sprawdzą się w roli prowiantu na drogę! Sprawdź, jak je przygotować według przepisu Karola!

Zapiekane roladki z tortilli
Smakowita ciepła przekąska nie tylko na przyjęcia: połączenie serów, wędlin oraz pysznego sosu musztardowo-jogurtowego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczony kalafior z sosem tahini, granatem i pistacjami
Efektowne i całkowicie wegańskie danie, które zachwyci każdego wielbiciela kalafiorów i nie tylko! Koniecznie spróbuj, jak prosto i szybko przygotować tę potrawę.

Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
Sięgnij po klasyk w nowej, wegetariańskiej wersji! Ten przepis z pewnością zagości u Ciebie na dłużej!

Drożdżowe racuchy z rabarbarem
Szukasz ciekawego pomysłu na śniadanie? Zamień owsiankę i kanapki na pyszne racuchy z rabarbarem! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła!