Penne z wegetariańskim bolognese • przepis • składniki • przygotowanie
Bolognese z mnóstwem warzyw, pełnych słońca pomidorów i aromatycznych przypraw. Bez mięsa smakuje równie wyśmienicie.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY SELER Z CEBULĄ
Marchew i cebule obieramy, selera oczyszczamy i w razie potrzeby usuwamy włókna. Marchew i selera kroimy w kostkę o wielkości ok. 1 cm, cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystko smażymy na rozgrzanej oliwie przez ok. 5 minut aż do zeszklenia. Rozcieńczamy bulionem i pomidorami, pomidory lekko rozdrabniamy widelcem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru i oregano. Doprowadzamy do wrzenia.
DODAJEMY POMIDORY DO SOSU
Bolognese gotujemy na w pół przykryte na małym ogniu przez ok. 45 minut, aż zgęstnieje, od czasu do czasu przy tym mieszając. Pomidory koktajlowe myjemy i kroimy na pół lub w ćwiartki. Oliwki kroimy w grube krążki. Oba składniki dodajemy pod koniec gotowania sosu, krótko w nim podgrzewamy i doprawiamy do smaku.
PODAJEMY Z MAKARONEM
Makaron gotujemy w dużej ilości wrzącej, osolonej wody zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Bazylię osuszamy, listki obrywamy i siekamy. Mieszamy z sosem i podajemy z odcedzonym makaronem i startym serem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3310,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
551,7 kcal
Tłuszcz
9,1 g
Węglowodany
98,9 g
Błonnik
21,2 g
Białko
21,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Schab duszony z sałatką i brokułami
Wypróbuj pomysł na obiad dla dużej rodziny! Duszony schab, pyszna sałatka i brokuły z chrupiącymi migdałami!

Sałatka z soczewicy i winogron
Połączenie orzechów z winogronami zawsze smakuje wyśmienicie! Jeśli dodasz do tego soczewicę i wyrazisty dressing, stworzysz sałatkę idealną!

Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
Szybkie w wykonaniu danie na każdą okazję – łatwy makaron z porem i pesto z orzechów włoskich!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Torciki z pomarańczami
Minitorciki to idealny pomysł, gdy chcemy przygotować deser tylko dla kilku osób. Wypróbuj ten z pomarańczami.

Cannoli z ricottą i pistacjami
Deser w stylu sycylijskim, w którym spotykają się klasyczne południowe smaki: krem na bazie ricotty, chrupiące wafelki cannoli i pistacje. Spróbuj, a będziesz do nich wracać!

Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie
Kinga z pomocą swojej bratanicy pokaże Ci, jak przygotować pyszny makowiec z mnóstwem bakalii, na bezglutenowym, kruchym spodzie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pizzerinki w stylu francuskim
Niezwykle proste i jeszcze smaczniejsze pizzerinki z pysznymi dodatkami w stylu francuskim. Skuś się na tę przekąskę, która świetnie sprawdzi się na imprezie i nie tylko.

Babka piernikowa
Czujecie już aromat piernika, miodu i powideł śliwkowych? To teraz czas na to, żebyście poznali łatwy przepis na babkę piernikową. Sprawdźcie sami, jakie to pyszne i proste!

Muffiny Mikołajki z wiśniami i kremem mascarpone
Mikołajki to taki młodszy brat świąt, warto więc zrobić słodką rozgrzewkę! Mikołajkowe muffiny z wiśniami i kremem zrobią to najlepiej!