Risotto z krewetkami i szafranem • przepis • składniki • przygotowanie
Prosty, szybki i smaczny przepis na risotto. Z pewnością zagości na Twoim stole!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ SITO ŁYŻKĘ
wazową ręcznik papierowy tarkę BULION KREWETKOWY Pancerzyki z krewetek zalewamy zimną wodą w garnku, zagotowujemy.
SELER NACIOWY I
por (tylko zieloną część) kroimy na mniejsze kawałki.
OBIERAMY I KROIMY
marchewkę oraz pietruszkę.
POKROJONE WARZYWA DOKŁADAMY
do pancerzyków i dodajemy przyprawy.
DOPROWADZAMY DO WRZENIA,
gotujemy na małym ogniu około 25 minut. PRZECEDZAMY.
RISOTTO DROBNO POSIEKANE
szalotki szklimy na oliwie z oliwek.
DODAJEMY RYŻ, SMAŻYMY
do momentu, aż ryż zrobi się szklisty.
DOLEWAMY WINO ORAZ
dodajemy szafran i redukujemy płyn.
GDY WINO ODPARUJE,
dolewamy wcześniej przecedzony bulion krewetkowy, po jednej łyżce wazowej, i często mieszamy.
BULION DOLEWAMY DO
momentu, aż ryż będzie al dente (uważamy, aby nie rozgotować ryżu).
NA 2-3 MINUTY
przed końcem gotowania dodajemy obrane z pancerzyków, umyte i osuszone za pomocą ręcznika papierowego krewetki.
GDY NADMIAR PŁYNU
odparuje, risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i starty parmezan lub ser Grana Padano.
CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY DO
smaku solą i pieprzem. DOKŁADNIE MIESZAMY I: podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2593,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
648,3 kcal
Tłuszcz
10,7 g
Węglowodany
102,8 g
Błonnik
28,1 g
Białko
28,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałata z sosem z gorgonzoli i chrupiącym boczkiem
Chrupiąca sałata lodowa z aromatycznym sosem z wyjątkowego sera gorgonzola z mascarpone i orzechami. Podana z równie chrupiącym boczkiem i dodającą ostrości cebulą będzie świetnym pomysłem na szybkie danie.

Grillowane wegekiełbaski z sosem miodowo-pomidorowym
Coś na szybko, z grilla i to w wersji wege? Tak, to możliwe! Te kiełbaski pokochasz za ich smak i łatwość przygotowania.

Ciasto miodowe z orzechami pekan
Ciasto pełne orzechów z mocno miodowym aromatem! Paweł Małecki nie zwalnia tempa i zachwyca kolejnym przepisem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i sosem BBQ
Przekąska na mniejszy głód dla Ciebie i bliskich? W dodatku w bezmięsnej odsłonie? Oto smaczna alternatywa dla wegetarian: hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i apetycznym sosem! Spróbuj!

Śniadaniowy bowl z kaszą
Kinga Paruzel zdradza swój przepis na udane śniadanie - kasza, pieczone warzywa, jajka i olej z awokado! Wypróbuj!

Makaron z kurczakiem i serkiem mascarpone
Danie w stylu włoskim w kilkanaście minut! Wypróbuj pomysł na makaron z pysznymi dodatkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Paglia e fieno – makaron z groszkiem
Guanciale, groszek i makaron fettuccine łączą się w prostym daniu tradycyjnej kuchni we włoskim stylu, które dzięki przepisowi Karola ma szansę trafić na listę Twoich ulubionych!

Jajka w sosie tatarskim
Jajka w sosie tatarskim to niezwykle lubiana przystawka, którą zwykle przyrządza się na Wielkanoc. Delikatne jajka idealnie komponują się z wyrazistym, kremowym sosem. Sprawdź jak zrobić pyszne jajka, które staną się smaczną ozdobą twojego stołu nie tylko od święta!

Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
Słodki torcik z ciasta francuskiego, kremu malinowego i brzoskwiń. Podany z lodami karmelowymi oczaruje każdego łasucha!