Sałatka na ciepło z brukselką i dynią • przepis • składniki • przygotowanie
Taki sposób na brukselkę pokochają wszyscy! Wypróbuj przepis Darii i przygotuj sałatkę na ciepło – przyprawy, orzechy i pieczone warzywa łączą się w niej ze smakiem!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY I PRZYPRAWIAMY WARZYWA
Obraną i pokrojoną w kostkę dynię oraz przekrojone na pół szalotki i brukselki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na warzywach rozkładamy plasterki masła. Doprawiamy solą, cynamonem, słodką papryką i kminem rzymskim.
PIECZEMY WARZYWA
Warzywa w przyprawach pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po tym czasie dodajemy namoczone żurawiny i orzechy pekan, a całość polewamy syropem z agawy.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Sałatkę podajemy na ciepło z dodatkiem ugotowanej komosy ryzowej.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1500,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
375,1 kcal
Tłuszcz
22,4 g
Węglowodany
41,2 g
Błonnik
9,8 g
Białko
9,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Daktylowe praliny
Idealny przepis na prezent! Przygotuj daktylowe praliny z nadzieniem orzechowym, oblane chrupiącą czekoladą!

Mus jagodowy z sosem jeżynowym
Pyszny, lekki i niezwykle owocowy deser! Koniecznie spróbuj musu jagodowego Pawła!

Piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką
Przepis, dzięki któremu z kilku składników stworzysz wyjątkowy obiad. Kurczak, szynka i warzywa to pyszna kompozycja.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Konfitura żurawinowa
Żurawiny dzięki zawartości pektyn świetnie nadają się do przyrządzenia konfitury. Ta z przepisu Kingi zachwyca smakiem i aromatem.

Donut babka, czyli babka drożdżowa z konfiturą malinową
Wyjątkowa, zakręcona donut babka, czyli babka drożdżowa z konfiturą malinową i kremem pistacjowym. To pyszna propozycja czegoś słodkiego nie tylko od święta.

Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem miodowo-musztardowym
Prawdziwie amerykańskie i prawdziwie chrupiące – to muszą być buffalo wings! Przygotujesz je niezwykle szybko. To doskonałe danie na obiad lub na wieczór ze znajomymi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z bobu z pesto z prażonej dymki
Zobacz, jak przygotować pesto z prażonej dymki! Z dodatkiem świeżych ziół i orzechów, doskonale podkreśla smak młodego bobu.

Tagliatelle z sosem alfredo
Klasyczny sos alfredo zyskuje na smaku dzięki kilku sekretnym składnikom wybranym przez Karola! Wypróbuj przepis i przygotuj uczę w stylu włoskim dla siebie i bliskich!

Patatas bravas z chorizo
Przystawka, o której słyszeli w całej Hiszpanii, czyli patatas bravas! Według przepisu Kingu podane z aromatycznym chorizo, które wzbogaca danie o dodatkowe, jeszcze ostrzejsze nuty.