Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta • przepis • składniki • przygotowanie
Lekka, kilkuskładnikowa sałatka o intensywnym smaku. Sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielna potrawa.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
BAKŁAŻANY MYJEMY, CZYŚCIMY,
kroimy wzdłuż na cienkie plastry.
SMAŻYMY PORCJAMI NA
4 łyżkach gorącej oliwy, osączamy na papierze kuchennym, doprawiamy solą i pieprzem.
SZPINAK CZYŚCIMY, USUWAJĄC
z liści grube żyły.
LIŚCIE DOKŁADNIE MYJEMY
i osuszamy.
SER FETA OSĄCZAMY
i drobno kruszymy.
CZOSNEK OBIERAMY I
drobno siekamy.
MIESZAMY Z SOKIEM
i skórką z cytryny, pozostałą oliwą i miodem, doprawiamy solą i pieprzem.
MIESZAMY Z PRZYGOTOWANYMI
składnikami i odstawiamy na jakiś czas do przegryzienia się smaków.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
860,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
215,1 kcal
Tłuszcz
15,3 g
Węglowodany
15,1 g
Błonnik
6 g
Białko
6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański gyros z ciecierzycy w picie
Prawdziwa uczta? Gyros w wegańskim wydaniu! Przygotujesz go w bardzo prosty sposób i pokochasz za aromat i wyjątkową chrupkość.

Rolady schabowe z serem bałkańskim
Soczyste mięso wypełnione farszem z ogórka gruntowego i słonego sera, a do tego marchew i aromatyczny sos na bazie piwa. Pycha!

Zielona szakszuka
Zielona wariacja na temat szakszuki – z brukselką, szpinakiem, jajkami i serem feta. Koniecznie spróbuj na śniadanie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowany burger teksański
Soczyste burgery domowej roboty podane z liściem świeżej sałaty, pomidorem i chrupiącą bułką zasmakują mięsożercom!

Risotto z grzybami leśnymi i parmezanem
Risotto z dodatkiem pysznych i aromatycznych grzybów leśnych – rozgrzeje w niejeden chłodny wieczór. Wykwintny obiad, którego przygotowanie nie trwa długo – a zrobi wrażenie na domownikach.

Owsiane babeczki śniadaniowe
Szukasz pomysłu na pyszne śniadanie? Spróbuj babeczek śniadaniowych w trzech smakach według przepisu Kingi Paruzel!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Babka orzechowo-migdałowa
Przekonaj się, że z naszym przepisem babka zawsze się udaje i ma niezapomniany orzechowo-migdałowy smak.

Szarlotkowy pudding chia
Smak szarlotki w wydaniu puddingowym? Czemu nie! Spróbuj tego delikatnego puddingu z chia, jabłkami i cynamonem. Ostrzegamy – od razu skradnie Twoje serce!

Babka cytrynowa wielkanocna
Pyszna babka wielkanocna o cytrynowym smaku i aromacie będzie idealną ozdobą wielkanocnego stołu. Koniecznie wypróbuj przepis Kingi na ten pyszny wypiek!