Schab wieprzowy na grzybach z brokułami i knedlikiem • przepis • składniki • przygotowanie
Niebanalny sposób na schab: apetycznie doprawiony, podawany z pysznymi brokułami i czeskim knedlikiem.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE
6 kokilek trzepaczkę garnek patelnię dwie miski Przygotuj wcześniej: Jajka wyjmij z lodówki tak, aby w momencie użycia były w temperaturze pokojowej. Suszone borowiki namocz i posiekaj. Brokuła ugotuj w osolonej wodzie. Knedliki 2 białka ubijamy ze szczyptą soli. Bułki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość smalcu i smażymy na nim pokrojone bułki, doprawiamy je solą. Przekładamy do miski. W czystej misce mieszamy mąkę, mleko i żółtka (ciasto konsystencją powinno przypominać ciasto naleśnikowe). Doprawiamy gałką muszkatołową. Mieszamy, następnie zalewamy przesmażone, pokrojone w kostkę bułki, mieszamy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość smalcu wieprzowego, dodajemy pokrojone na mniejsze części pieczarki, doprawiamy je solą i krótko smażymy, następnie dodajemy je do masy na knedliki. Na sam koniec dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy. 6 kokilek smarujemy od wewnątrz niewielką ilością smalcu wieprzowego. Napełniamy je przygotowanym ciastem knedlikowym. Ciasto nakładamy do wysokości około 1 cm poniżej brzegu naczyń żaroodpornych, następnie uderzamy naczyniami o blat stołu, aby pozbyć się nadmiaru powietrza w cieście knedlikowym. Gotujemy w kąpieli wodnej pod przykrywką przez mniej więcej 35 minut (w zależności od wielkości naczyń żaroodpornych). Odstawiamy do ostygnięcia. Schab wieprzowy Mięso rozbijamy, doprawiamy pieprzem i solą, oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość smalcu wieprzowego i smażymy mięso z obu stron. Mięso przekładamy na talerz. Na patelni, na której smażyliśmy mięso, ponownie rozgrzewamy niewielką ilość smalcu i przesmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy posiekany czosnek i pokrojone suszone borowiki. Całość mieszamy. Chwilę przesmażamy, dodajemy pokrojone na mniejsze części kapelusze pieczarek i podlewamy brandy. Flambirujemy. Dodajemy bulion, wkładamy mięso i dusimy do miękkości pod przykryciem przez 25-30, a nawet, jeśli zajdzie taka potrzeba, przez 40 minut (co jakiś czas możemy jeszcze dolewać bulionu i kontrolować miękkość mięsa). Gdy mięso już zmięknie, wyjmujemy je z sosu i odkładamy w ciepłe miejsce. Do zredukowanego sosu dodajemy 1 opakowanie śmietany, znów redukujemy. Do zredukowanego sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jeszcze chwilę gotujemy. Jak podawać Gotowe knedliki kroimy w plastry i układamy na talerzu, obok kładziemy kawałki mięsa i ugotowany brokuł. Mięso polewamy gotowym sosem.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4971,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1242,9 kcal
Tłuszcz
51,5 g
Węglowodany
134,5 g
Błonnik
53,9 g
Białko
53,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie gofry dyniowe
Dynia i cynamon w deserowej odsłonie? Dzięki przepisowi Kingi na wegańskie gofry dyniowe jesienny sezon w kuchni zaczniesz w słodkim stylu!

Ciasto à la 3 Bit
Ciasto, które smakuje jak znane słodycze? Oto przepis Pawła na pyszny deser z herbatnikami, kremem budyniowym i śmietaną. Wypróbujcie koniecznie!

Omlet z amarantusem i owocami
Amarantus na słodko smakuje wyśmienicie! Wypróbuj przepis na omlet z amarantusem, owocami i cukrem pudrem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekana bagietka ze szpinakiem
Chrupiące pieczywo z rumianą skórką wypełnione lekko pikantnym farszem. Pięknie pachnie i smakuje doskonale!

Forszmak
Karol Okrasa, przygotowując swój forszmak, inspirował się klasycznym daniem lubelskim. Wzbogacił je jednak o aromatyczny kmin rzymski i kolendrę!

Bowl z halloumi i komosą ryżową
Sycący i kolorowy bowl z komosą ryżową, pysznym serem halloumi i słodkim dodatkiem batata oraz aromatycznym dressingiem. Idealny na pożywne śniadanie lub lunch.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Aromatyczny pstrąg pieczony w ziołach
Czas na pstrąga! Delikatna ryba, aromatyczny sos i bukiet warzyw to idealna obiadowa kompozycja dla każdego.

Dacquoise orzechowe
Dacquoise to typowo francuski deser. Wypróbuj ten przepis i przygotuj własną migdałowo-orzechową słodkość.

Banica xxl
Zawijane, wypełnione słonym serem ciasto to esencja kuchni bułgarskiej. Wraz z sałatką stanowi idealny pomysł na obiad.