Smażony filecik z pstrąga ze szpinakiem z ziemniaczanym purée • przepis • składniki • przygotowanie
Ryby to samo zdrowie, a dzięki temu przepisowi to także wyjątkowy smak. Tak przyrządzony pstrąg jest wyśmienity.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
POTRZEBUJEMY PĘSETĘ SITKO
Purée ziemniaczane Ziemniaki obieramy, kroimy na średniej wielkości kawałki i gotujemy do miękkości (około 20 minut) w osolonej wodzie.
POTEM JE ODCEDZAMY,
dodajemy kawałek masła (mniej więcej 1 łyżkę) i solimy.
GNIECIEMY I DOLEWAMY
trochę ciepłego mleka.
NA KONIEC DODAJEMY
drobno pokrojoną cebulkę dymkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy purée przykryte pokrywką.
FILECIKI Z PSTRĄGA
Wypatroszonego pstrąga czyścimy nożem z łusek i przygotowujemy filety.
WBIJAMY NÓŻ ZA
głową aż do kręgosłupa i ostrożnie odcinamy filety od ości w kierunku ogona.
POTEM PSTRĄGA OBRACAMY
i kontynuujemy odcinanie filetu w ten sam sposób z drugiej strony.
FILETY CZYŚCIMY Z
ości, odcinamy mięso od grzbietu i jamy brzusznej.
POZOSTAŁE MAŁE OŚCI
wyciągamy za pomocą pęsety.
W TEN SPOSÓB
przygotowane filety płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, solimy i pieprzymy.
STRONĘ ZE SKÓRĄ
lekko posypujemy mąką i podsmażamy na rozgrzanym oleju słonecznikowym, dociskając całą ich powierzchnię do patelni.
GDY MIĘSO JEST
już prawie usmażone, filety obracamy.
DODAJEMY ROZGNIECIONY ZĄBEK
czosnku, tymianek, kawałek masła (mniej więcej 1 łyżkę) i skrapiamy sokiem z cytryny.
PATELNIĘ ZDEJMUJEMY Z
ognia i odstawiamy na bok.
SZPINAK ZE ŚWIEŻYCH
liści Pokrojoną drobno cebulę i czosnek szklimy na reszcie masła.
DODAJEMY UMYTY SZPINAK,
sól, pieprz oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
MIESZAMY I PO
chwili zdejmujemy z ognia.
PRZED PODANIEM SZPINAK
przekładamy na papierowy ręcznik, aby się pozbyć nadmiaru płynu.
JAK PODAWAĆ NA
talerz nakładamy purée ziemniaczane, szpinak ze świeżych liści, filecik z pstrąga i całość polewamy sosem z patelni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2350,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
587,6 kcal
Tłuszcz
36,9 g
Węglowodany
33,2 g
Błonnik
33 g
Białko
33 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Śląska ciapkapusta (panczkraut)
Ciapkapusta to klasyk, który jako obiadowy dodatek na pewno zrobi furorę na Waszych stołach! Spróbuj koniecznie tego niezwykłego połączenia kiszonej kapusty i ziemniaków

Omlet białkowy z łososiem
Szukasz pomysłu na proteinowe śniadanie? Kinga pokaże Ci, jak przygotować szybki i łatwy omlet białkowy z łososiem wędzonym i świeżym szpinakiem. Wypróbuj!

Kotleciki jagnięce
Mięso z klasą i cukinia w makaronowej odsłonie: to składniki wybrane przez Darię na wyjątkowy obiad, który podasz swoim bliskim. Sprawdź kotleciki jagnięce – wyglądają i smakują obłędnie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Owoce morza w cieście z talarkami i dipem pesto
Myślisz, że dania z owocami morza są trudne do wykonania? W takim razie wypróbuj bardzo prosty przepis na owoce morza w cieście z aromatycznym dipem pesto i chrupiącymi frytkami z ziemniaków!

Grillowany camembert z macerowanymi owocami
Rozpływający się w ustach i aromatyczny camembert podany z macerowanymi borówkami i malinami to pomysł na grilla, który naprawdę zachwyca. Sprawdź, jak przygotować to danie!

Puszysta pływająca wyspa
Puszysta pływająca wyspa z gotowanej bezy na morzu z sosu waniliowego. Brzmi pysznie? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na ten wyjątkowy deser!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kaszotto z kurczakiem i jarmużem
Czy kaszotto jest równie smaczne jak risotto? Kinga udowadnia, że tak!

Mazurek z masłem orzechowym
Mazurek to nieodłączny element polskiej tradycji cukierniczej, który chętnie wypiekany jest na Wielkanoc. Dziś tradycyjne mazurki przygotowuje się także w bardziej współczesny sposób, używając do tego niecodziennych dodatków takich jak masło orzechowe. Jak przygotować mazurek z jego udziałem? Poznaj nasz przepis!

Duszone udka z indyka na winie
Włoskie danie w czeskiej interpretacji. Soczyste mięso w aromatycznym sosie z pewnością zachwyci Twoich gości!