Tatarskie manty z twarogiem i malinami • przepis • składniki • przygotowanie
Tajemnice kuchni tatarskiej? Odkryj jedną z nich i przygotuj doskonałe manty tatarskie z twarogiem i sosem malinowym! Jeśli raz spróbujesz, na pewno będziesz do nich wracać!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę przesypujemy do misy robota kuchennego. Dodajemy jajko, olej i delikatnie podgrzane (nie gorące) mleko. Wyrabiamy ok. 7-10 minut.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Twaróg rozdrabniamy w misce za pomocą widelca. Dodajemy żółtka, cukier i nasionka z laski wanilii (laskę przecinamy nożem wzdłuż i jego ostrzem wyjmujemy ze środka nasionka). Całość mieszamy i ubijamy ubijakiem do ziemniaków.
WAŁKUJEMY CIASTO
Ciasto na manty wyjmujemy z miski, chwilę wyrabiamy w dłoniach i rozwałkowujemy na desce oprószonej mąką. Powinniśmy uzyskać okrąg ciasta o grubości ok. 0,5 cm. W razie potrzeby, jeśli ciasto będzie lepić się do wałka, oprószamy je niewielką ilością mąki.
FASZERUJEMY I FORMUJEMY MANTY
Na środek każdego placuszka wykładamy porcję nadzienia za pomocą łyżki. Możemy również skorzystać z metody nakładania nadzienia, w której dla ułatwienia wykorzystujemy 2 łyżki.
GOTUJEMY MANTY NA PARZE
Spód każdej manty delikatnie zanurzamy w miseczce z olejem. Manty parujemy ok. 10 minut w garnku do gotowania na parze, nad wrzącą, lekkoosoloną wodą. Możemy również użyć sitka, które umieścimy w zwykłym garnku.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Mrożone maliny wrzucamy na patelnię na średni ogień. Dodajemy cukier, wino (opcjonalnie) i wodę. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, do momentu, w którym maliny się rozpadną i stworzą gęsty sos.
PODAJEMY MANTY
Talerze dekorujemy kleksami sosu malinowego. Na nich układamy manty i porcje jogurtu greckiego. Całość dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2217,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
554,5 kcal
Tłuszcz
20,3 g
Węglowodany
75,2 g
Błonnik
4,3 g
Białko
23,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Minipączki dyniowe
Proste, puszyste i niewymagające wyrastania. Takie są minipączki dyniowe. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak wspaniale smakują te słodkie smakołyki idealne na sezon dyniowy!

Faszerowana feta
Niebanalna propozycja na grill party: ser feta w zupełnie nowym wydaniu, kuszący aromatem karczochów, pomidorów i oliwek.

Makaron z krewetkami i sosem tapenade
Lekka propozycja obiadowa w stylu śródziemnomorskim: wyrazisty smak oliwek z krewetkami oraz wytrawnym winem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Roladki ze schabu pod serowym beszamelem
Wykorzystaj przepis Macieja Żurawskiego na roladki ze schabu, zapiekane pod beszamelem!

Tarta z warzywami i serem pleśniowym
Okrasa podpowiada, jak wykorzystać fioletową marchew i skorzonerę. Przygotujcie razem kolorową tartę! Nie tylko ładnie wygląda, ale i pysznie smakuje!

Humus bowl i koktajl owocowo-warzywny
Przygotuj domowy humus i skomponuj pożywny, wegański humus bowl według przepisu Karola! Ze szklanką koktajlu owocowo-warzywnego będzie smakował każdemu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Drożdżówki z jabłkami
Aromatyczne drożdżówki z jabłkami i nutą cynamonu. Idealne na śniadanie, deser lub podwieczorek.

Hummus i tagine z kurczakiem i morelami
Orientalna kuchnia zagości w Twoim domu – przepisy na prawdziwy humus i tagin czekają na Ciebie!

Strucla makowa
To przepis dla fanów słodkości z makiem! Drożdżowa strucla z makiem, migdałami i rodzynkami smakuje wyśmienicie.