Tortilla de patatas z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Ten hiszpański omlet z ziemniakami i warzywami podasz na ciepło jako szybki obiad lub na zimno – jako przekąskę! Sprawdź, która wersja smakuje najlepiej!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY ZIEMNIAKI
Obrane ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki podsmażamy na głębokiej patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek. Zmniejszamy ogień i smażymy je ok. 10-15 minut, aż będą miękkie i rozpadające się.
PODSMAŻAMY WARZYWA
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a szparagi na mniejsze kawałki. Czosnek drobno siekamy. Pomidor sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI I SMAŻYMY TORTILLĘ
Jajka ubijamy w misce trzepaczką. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany szczypiorek, podsmażone ziemniaki, warzywa i drobno pokruszoną fetę.
PODAJEMY TORTILLĘ
Na gorący placek wykładamy poszarpaną mozzarellę. Tortillę dekorujemy listkami bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1112,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
556,4 kcal
Tłuszcz
34,2 g
Węglowodany
36,3 g
Błonnik
25,7 g
Białko
25,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Desery na Sylwestra
Wyjątkowe przepisy na wyjątkową noc! Uświetnij sylwestrowe przejęcie za pomocą słodkich przekąsek i zachwyć gości.

Mazurek orzech laskowy (Gianduia)
Mazurek z orzechem laskowym, nazywany także mazurkiem Gianduia, to prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej. Pasta z orzechów laskowych i czekolady włoskiego pochodzenia, nadaje mazurkowi wyjątkowego smaku i aromatu. W jaki sposób przygotować mazurek z masą orzechowo-czekoladową Gianduia? Sprawdź nasz przepis na ten pyszny wypiek!

Czekoladowe minitarty z kremem miętowym i morelami
Czekoladowy spód, miętowy krem, a do tego słodka morela. Trudno o smaczniejsze połączenie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak w sosie pomidorowym
Soczysty kurczak zatopiony w aromatycznym sosie pomidorowym to niezwykłe danie, które zachwyca nawet najbardziej wymagające kubki smakowe. Ta jednocześnie minimalistyczna potrawa reprezentująca włoski styl gotowania jest niezwykle prosta w przygotowaniu, dlatego świetnie spisze się w roli szybkiego obiadu. Poznaj nasz sposób na kurczaka w sosie pomidorowym!

Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z szałwią i szparagami
Połączenie ryby i mięsa znane jest w kuchni staropolskiej od dawna. Odwołuje się do niego ten przepis. Warto spróbować!

Makaron z wędzonym łososiem w sosie musztardowym
Spróbuj makaronu z łososiem i kapustą w lekko ostrym sosie musztardowym z nutą cytrynową!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pizza z jajkiem i szparagami
Pizza ze szparagami, jajkiem i szynką szwarcwaldzką – wypróbuj wiosenny przepis DG!

Kutia
Tradycyjna potrawa przygotowywana z maku, pszenicy, chrupiących orzechów i bakalii, skąpana w słodkim miodzie.

Burger z chili i chutney z cebuli
Z cebuli możesz przygotować gęstą konfiturę, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do ostrych, mięsnych burgerów! To danie w sam raz na spotkanie przy grillu!