Tumbet • przepis • składniki • przygotowanie
Tumbet, czyli pochodząca z Majorki zapiekanka warzywna, to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wypróbuj przepis Kingi i zasmakuj w kuchni w stylu hiszpańskim!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Ziemniaki kroimy w talarki o grubości ok. 5-8 mm. Bakłażan, cukinię i paprykę kroimy w grube plastry.
SMAŻYMY WARZYWA
Na dwóch patelniach rozgrzewamy odrobinę oliwy. Na jednej z nich kładziemy plastry bakłażana i smażymy z dwóch stron. Na drugiej patelni smażymy plastry ziemniaków (także z dwóch stron). Następnie smażymy plastry cukinii i papryki (również z dwóch stron).
UKŁADAMY WARZYWA WARSTWAMI
Usmażone ziemniaki układamy na dnie naczynia żaroodpornego jeden obok drugiego i obficie solimy. Następnie układamy plastry bakłażana i je również solimy. Kolejna warstwa to plastry cukinii, które także obficie solimy. Na samym końcu układamy pokrojoną paprykę i solimy.
PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Na tej samej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. W międzyczasie kroimy pomidory w dużą kostkę. Kiedy cebula lekko się zeszkli, dodajemy do niej pokrojony w plasterki czosnek i dalej smażymy, od czasu do czasu mieszając.
DODAJEMY POMIDORY
Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy pomidory (wraz z szypułkami, aby uwolniły smak). Całość doprawiamy oregano, tymiankiem, cukrem i solą. Czekamy, aż sos się zredukuje.
PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Kiedy sos się zredukuje, wyciągamy szypułki pomidorów i wylewamy sos na wierzch warzyw. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 30 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
894,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
149,1 kcal
Tłuszcz
5,1 g
Węglowodany
23,6 g
Błonnik
4,1 g
Białko
4,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Świąteczny sernik z karmelizowanymi jabłkami
Aromatyczny, cynamonowy spód, warstwa masy serowej, słodkie, prażone jabłka i chrupiące orzechy. To musi być pyszne!

Pesto z papryki
Pesto z papryki to świetny dodatek do różnego rodzaju dań. Soczysty kolor i intensywny smak pesto genialnie sprawdza się jako sos do makaronu, marynata do mięsa lub klasyczna pasta na kanapki. W jaki sposób przyrządzić pesto na bazie papryki? Poznaj nasz sposób!

Jagodowe mascarpone
Delikatny deser łączący smak jagód z kremowym serkiem. Podany w wysokich pucharkach i ozdobiony owocami oczaruje gości!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kluski leniwe z tofu
Kluski leniwe w wersji wegańskiej? Daria proponuje przepis na leniwe z tofu. Wypróbuj!

Dżem rabarbarowo-malinowy
Słodki dżem o smaku kojarzącym się z beztroskimi dniami lata. Pyszny do pieczywa na śniadanie i jako dodatek do herbaty.

Jagodowe mascarpone
Delikatny deser łączący smak jagód z kremowym serkiem. Podany w wysokich pucharkach i ozdobiony owocami oczaruje gości!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szybkie ciasto z jabłkami i orzechami
Ciasto babci Ady przygotujesz w mgnieniu oka! Wystarczą jabłka, orzechy, mąka i odrobina serca!

Gnocchi w sosie pomidorowym
Gnocchi w sosie pomidorowym to istna poezja smaku i klasyczne, włoskie połączenie, które w każdym z regionów przygotowuje się inaczej. Słodko-kwaśne pomidory doskonale komponują się z delikatnymi, ziemniaczanymi kopytkami. Całość zwieńczona świeżą bazylią i nic więcej już nie potrzeba. Poznaj przepis na to minimalistyczne danie!

Krem sułtański ze świeżymi owocami
Wyjątkowy, klasyczny deser, który od lat święci triumfy w polskich kawiarniach. Dowiedz się, jak prosto przygotować go w zaciszu domowej kuchni, i wypróbuj przepis Pawła!