Wegański green bowl • przepis • składniki • przygotowanie
Miska wypełniona warzywami to świetny pomysł na to, by uzupełnić swoją dietę o cenne składniki. Wypróbuj przepis Karola i wgryź się w pożywny posiłek, który przygotujesz w niecałe pół godziny!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Cukinię (bez gniazd nasiennych) obieramy za pomocą obieraczki do warzyw tak, by uzyskać cienkie i długie paski. W ten sam sposób obieramy marchew. Kalarepę kroimy w cienkie słupki.
UKŁADAMY WARZYWA W MISCE
Ciecierzycę odcedzamy na sicie. W szerokiej misce układamy grupami wszystkie składniki dania: cukinię i marchew pokrojone w paski, kalarepę pokrojoną w słupki, batat pokrojony na większe kawałki, miąższ awokado, odsączoną ciecierzycę i pomidorki koktajlowe w całości.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Musztardę łączymy w słoiczku z sosem sojowym i sokiem z cytryny. Dodajemy miód lub syrop z agawy i oliwę. Słoik zakręcamy i energicznie nim wstrząsamy, aż składniki się połączą, tworząc jednolity sos.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Sałatkę polewamy z wierzchu sosem. Dekorujemy listkami mięty bez łodyg. Łodygi możemy wykorzystać do aromatyzowania oliwy z oliwek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1306 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
261,2 kcal
Tłuszcz
10,4 g
Węglowodany
37,8 g
Błonnik
9,2 g
Białko
9,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka Cobb
Awokado, ser gorgonzola, pierś kurczaka i ziołowy sos – w tej sałatce wszystkie składniki komponują się idealnie! Przygotuj klasykę kuchni w stylu amerykańskim!

Fioletowe wegańskie wrapy
Dodaj koloru swoim posiłkom! Spróbuj pełnych świeżych warzyw i aromatycznej pasty z fasoli fioletowych wrapów i skończ z nudą na talerzu.

Jajka faszerowane z awokado i wędzonym łososiem
Pyszne kremowe jajka z awokado, wędzonym łososiem i koperkiem to przekąska, która zaskoczy smakiem i wyglądem. Świetna opcja na każdą okazję – nie tylko na Wielkanoc!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem
Lekkie, efektowne i łatwe do przyrządzenia danie z rusztu. Delikatny smak łososia i chrupiące warzywa to idealne połączenie.

Smażony dorsz z kapustą i pomarańczami
Spróbuj dorsza w niecodziennym połączeniu. Z kapustą z pomarańczami i guacamole.

DALGONA COFFEE Z TARTĄ CZEKOLADĄ
Połączenie deseru i kawy – dalgona coffee z tartą czekoladą. Sprawdź, jak przygotować ten pyszny napój według przepisu Pawła Małeckiego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jabłkowy pudding z twarożkiem
Kremowy deser, który uwielbiają nie tylko dzieci. Zawarte w nim owoce dostarczają witamin, a twaróg jest źródłem wapnia.

Dorsz z piekarnika w czosnku i cytrynie
Soczyste kawałki dorsza upieczone w paprykowo-czosnkowej marynacie w postaci pasty to idealny pomysł na obiad.

Sałatka z krewetek z sosem z limonek
Wyśmienita propozycja dla fanów owoców morza: lekka sałatka z delikatnymi krewetkami i sosem imbirowo-limonkowym.