Wegańskie kofty z grilla • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne wegańskie kofty w stylu greckim, czyli specjalnie formowane kotleciki grillowane na szpikulcu. Idealne jako obiad lub dodatek do sałatek.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIKSUJEMY ORZECHY WŁOSKIE
Zalane wcześniej orzechy włoskie odcedzamy, a następnie miksujemy niezbyt drobno za pomocą blendera – tak, by po zmiksowaniu dało się wyczuć nieco większe kawałki.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOFTY
Wegańskie mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy czerwoną cebulę startą na tarce o grubych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i kolendrę. Jeśli używamy kolendry w ziarnach, ucieramy je w moździerzu.
FORMUJEMY KOFTY
Dłonie zwilżamy wodą. Porcje masy formujemy w podłużne kotleciki, nadziewamy na szpikulce i nadajemy im ładny kształt.
GRILLUJEMY I PODAJEMY KOFTY
Kofty grillujemy ok. 5 minut z każdej strony tak, aby zarumieniły się z zewnątrz. Podajemy na ciepło z ulubionymi świeżymi warzywami i wegańskim dipem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1604,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
401,1 kcal
Tłuszcz
31,3 g
Węglowodany
12,6 g
Błonnik
11,4 g
Białko
11,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Biskwity z kremem i owocami
Biskwity, czyli pieczone omlety biszkoptowe, to pyszny pomysł na deser pełen śmietankowego kremu i świeżych owoców. Koniecznie wypróbuj ten przepis na słodką przekąskę!

Słodki bufet Pawła Małeckiego
Nowy Rok i nowe pomysły na oczarowanie swoich gości. Tym razem niezwykły, słodki bufet i chrusty o nietypowym kształcie.

Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą
Ta potrawa w stylu włoskim jest prosta w wykonaniu lecz niezwykle wyrafinowana w smaku. Musisz się o tym przekonać!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczony kurczak w curry z ryżem z papryką
Delikatne kawałki piersi z kurczaka marynowane w jogurcie naturalnym z curry, upieczone i podane z ryżem oraz warzywami.

Pieczone gruszki z nadzieniem i bezą
Soczysta gruszka, żurawinowe nadzienie i chrupiąca beza – walentynkowy deser gotowy! Przygotuj go według przepisu Pawła dla tej najbliższej osoby.

Wytrawne ciasto czekoladowe z koniakiem
Eleganckie ciasto czekoladowe z migdałami i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Zaskakująco smaczne i proste w wykonaniu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczona owsianka z airfryera
Pieczona owsianka z airfryera z dodatkiem rabarbaru, czyli pyszny pomysł na śniadanie. Skuś się na przygotowanie tego przepisu i ciesz się wspaniałym śniadaniem na ciepło lub na zimno.

Śniadaniowy bowl z grejpfrutem
Napój migdałowy i płatki owsiane to podstawa pożywnego bowla Darii. Dodaj do niego owoce i orzechy, by zacząć dzień pełnowartościowym posiłkiem!

Rumsztyk
Rumsztyk to klasyczne danie kuchni polskiej, które zachwyca swoją prostotą i intensywnym smakiem. Przygotowywany z wysokiej jakości mięsa wołowego, rumsztyk jest doskonałym wyborem na obiad czy kolację. Nasz przepis na rumsztyk pozwoli Ci uzyskać idealnie soczystą i smaczną potrawę dla całej rodziny.