Welsch z północnej Francji z serem cheddar • przepis • składniki • przygotowanie
Sycąca chlebowa zapiekanka z boczkiem, piwnym sosem i smażonym jajkiem. Tradycyjna, wiejska potrawa kuchni francuskiej.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ 4 NACZYNIA
do zapiekanki tarkę Rozgrzej piekarnik do 180°C Bochenek chleba kroimy na pół.
POŁÓWKI PRZECINAMY WZDŁUŻ
na 2 części (otrzymujemy łącznie 4 pajdy chleba). 6 ŁYŻEK PIWA: podgrzewamy w rondlu, dodajemy musztardę Dijon.
MIESZAMY, DODAJEMY STARTY
na tarce ser, gotujemy na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się sera.
NA KONIEC DODAJEMY
2-3 łyżki piwa.
PAJDY CHLEBA PIECZEMY
na rozgrzanej patelni grillowej z 2 łyżkami oleju.
KROMKI PRZEKŁADAMY DO
4 naczyń żaroodpornych, każdą polewamy 1-2 łyżkami piwa, na wierzchu układamy gube plastry boczku.
CHLEB ZALEWAMY ROZPUSZCZONYM
serem i pieczemy około 10 minut w temp. 180°C. MIKS SAŁAT PRZEKŁADAMY: do miski.
SKRAPIAMY OLIWĄ Z
oliwek i octem balsamicznym.
SMAŻYMY JAJKO NA
oliwie, doprawiamy solą i pieprzem.
UKŁADAMY JE NA
wierzchu welscha, dekorujemy bazylią i podajemy z sałatką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3940,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
985,1 kcal
Tłuszcz
77 g
Węglowodany
25 g
Błonnik
43,6 g
Białko
43,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapka z serem brie i konfiturą z cebuli
Kanapka na ciepło w iście francuskim stylu, czyli z serem brie, konfiturą z cebuli i gruszką. Przygotuj ją i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.

Zupa cebulowa zapiekana z serem francuskim
Czujecie już ten cudowny aromat? My też! Wszystko to, dzięki Karolowi i jego wyjątkowej zupie cebulowej zapiekanej z serem francuskim! Przepis na nią możecie sprawdzić już teraz!

Stek z jelenia
Wypróbuj ciekawy przepis na steki z mięsa jelenia! Podaj je jako przystawkę lub wraz z dodatkami na obiad!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jajeczne muffiny śniadaniowe
Pyszne, pełne protein i warzyw muffiny, które będą wspaniałym pomysłem na smaczne śniadanie. Przygotuj je i ciesz się tym prostym i sycącym posiłkiem.

Deser z tapioką
Pudding z tapioki to pyszny pomysł na deser, który doskonale sprawdzi się w letnie dni. Idealny do spożywania na zimno, z dodatkiem ulubionych owoców.

Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym
Niezwykle prosty przepis na domowe kluski ziemniaczane i aromatyczny sos grzybowy przygotowane przy użyciu robota kuchennego MC Smart.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Calzone orkiszowe
Calzone, to nic innego, jak duży pieróg z ciasta drożdżowego – tutaj w wersji z mąki orkiszowej z nadzieniem grzybowym!

Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
Takiej wersji schabu po sztygarsku nie znacie! Delikatny farsz z białej kiełbasy i ciekawy sposób porcjowania nadają świeżości temu regionalnemu daniu. Wypróbujcie przepis Karola!

Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
Pizza neapolitańska to ikona włoskiej kuchni oraz kultury. Aromatyczna, pulchna i minimalistyczna pizza wypiekana w wysokiej temperaturze jest praktycznie niemożliwa do przygotowania w domowych warunkach, ale czy na pewno? Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny przepis na pizzę w stylu neapolitańskim, którą da się wypiec w domowym piekarniku. Zrób ją razem z nami!